16.2 C
Pec
26. sep 2023

Godišnjica zločina nad decom u Goraždevcu

Pomenom u crkvi Rođenja presvete Bogorodice i obilaskom grobova ubijenih dečaka obeležena je još jedna godišnjica zločina nad srpskom decom u Goraždevcu. 

Pred oko pedesetak žitelja Goraždevca pomen je služio Vladika novobrdski Ilarion, uz sasluženje oca Petra iz manastira Visoki Dečani i nekoliko sveštenika. Pomenu su prisustvovale monahinje iz Pećke Patrijaršije.

Vladika Ilarion je poručio okupljenima da stradanje dece nikada ne prihvatimo kao gubitak nego da se trudimo da posvedočimo veru u vaskrsenje.

„Ne treba njihov spomen da zaboravljamo i treba svom silom da našu tugu pretačemo u vapaj ka Bogu. Ne dozvolimo posebno onim koji su im najbliži i koji ih najviše vole da prihvate taj gubitak. Nemojte da prihvatite guibitak, mi smo ovde da posvedočimo veru u vaskrsenje. Njnih zaista ima u tajni Božijoj i nikada ne treba da odustanete na bilo koji način od njih i ne treba da kažete da njih nema, njih zaista ima, a možda ih ima i više nego što nas ovde ima. Toliko puta smo mi hodeći zapravo mrtvi, a oni koji su preminuli življi su hiljadama puta od nas. To da ostavimo Gospodu i da ostavimo tom danu kada ćemo se sresti zajedno sa njima“, rekao je vladika Ilarion u besedi.

Milisav Dakic, otac ubijenog Panta, rekao je da se ne nada da će kosovske vlasti ikada otkriti počinioce ali da to očekuje od Beograda.

“I sami vidite, ja kao čovek ne mogu da očekujem od ubica da mi pronadju ko je ubio decu. Ali se nadam u našu državu, državu Srbiju i našeg predsednika ujedinitelja da se on oko toga malo više zalaže”, rekao je Milisav Dakić.

Majka ranjene Dragane, Mirjana Srbljak kaže da se ni posle 19 godina ništa nije promenilo.

“Danas je sve isto samo nema te sirene i nije temperatura 40. Bol je isti, sve je isto, ništa se nije promenilo. Kao što znate ni počinioci nisu pronadjeni, mi i dalje čekamo”, kazala je Mirjana.

Pomenu je prisustvovao zamenik direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić.

“U potpunosti smo posvećeni saznavanju istine i procesuiranju zločina u Goraždevcu ali I u Livadicama, Obiliću, Starom Grackom, Cernici u želji da sve žrtve dobiju zasluženo mesto, porodice istinu o njihovom stradanju a počinioci zasluženu kaznu”, izjavio je Tajić.

Nakon pomena i posete grobovima postradalih dečaka, delegacija Kancelarije za Kosovo i Metohiju je položila venac na spomenik goraždevačkim žrtvama.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjic u svojoj objavi na društvenim mrežama podsetio je na stradanje dece u Goraždevcu.

„Danas se molitveno sećamo dvojice srpskih dečaka: Ivana Jovovića i Pante Dakića koji su postradali u terorističkom napadu na veću grupu srpske dece koja su se kupala u reci Bistrici 13. avgusta 2003. godine. Četvoro dece je tada ranjeno dok je nepoznati napadač pucao na njih iz automatskog oružija. Ova dvojica postradalih dečaka su bila i ostala jedan od simbola posleratnog stradanja našeg naroda na Kosovu i Metohiji“, napisao je otac Sava.

Oglasio se i Princ Filip Karađorđević koji je poručio da istraga mora biti obnovljena.

„Navršilo se 19 godina od masakra u Goraždevcu kjada su još uvek neopoznati počinioci ubili dvoje a ranili četvoro dece. Zločin je ostavio ogromne posledice na Goraždevac i sve povratničke sredine na Kosovu i Metohiji, ali i veliku sramotu na obraz međunarodne zajednice. Istragu treba obnoviti!“, napisao je princ Filip

 

Petković: Tuga i bol za ubijenom decom

„Devetnaest godina bola i tuge za ubijenom decom, ali i devetnaest godina iščekivanja da vinovnici ovog monstruoznog zločina budu pronađeni i privedeni pravdi“, naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u saopštenju za štampu povodom godišnjice ovog ubistva.

Kako navodi, posebno zabrinjava činjenica da su se ubistva srpske dece u Goraždevcu dogodila nakon dolaska međunarodne misije na Кosovo i Metohiju, u čijoj je nadležnosti zaštita ljudskih života, kažnjavanje zločina i uvođenje vladavine prava.

„I pored obećanja predstavnika UNMIК-a da će „prevrnuti svaki kamen“ da pronađu ubice, 2010. godine slučaj je bio zatvoren, jer istraga nije dovela ni do kakvih rezultata. Кao uvek do sada, kada su zločini nad srpskim narodom na КiM u pitanju, zločinci su ostali bezimeni i nekažnjeni“, podseća Petković.

Mežutim, poručio je i da bez obzira na godine koje su prošle, očekuje da će počinioci zločina nad decom u Goraždevcu, ali i ubice žetelaca u Starom Grackom, porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa „Niš ekspresa“ kod Podujeva, biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde.

U Goraždevcu će danas biti služen parastos stradaloj deci na Bistrici.

NAJNOVIJE

Više