Lideri Otvorenog Balkana tražiće pomoć EU zbog struje

Učesnici Samita u okviru inicijative Otvoreni Balkan (Foto: N1)

Uz poruku da od uspeha inicijative Otvoreni Balkan zavisi ekonomska budućnost članica, ali i mir i stabilnost u regionu, u Beogradu je održan samit ove inicijative. Beograd, Tirana i Skoplje potpisali su nekoliko sporazuma o razmeni prehrambenih proizvoda, energetici, kinematografiji, kao i saradnji u vanrednim situacijama, dogovoreno je i da će se zbog krize za kupovinu struje tražiti pomoć Brisela.

Kažu da smo probali zidove, ratove, svađe, a sad nas ubeđuju da je došlo doba da se saradnja proba.

„Pre sedam ili osam godina, kada je Edi došao prvi put u Beograd, pa ja u Tiranu, samo što se nismo preko dnevnog i noćnog nišana gledali, on meni o Kosovu, pa ja njemu o Kosovu, a danas razumemo svoje razlike, da različito mislimo, ali vidimo velike interese i Albanaca i Srba u našoj saradnji“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

A Rama je objasnio da nije Albanija, niti on lično, odigrao ulogu u dogovoru Beograda i Prištine oko ličnih karata, ali da su duh i načela Otvorenog Balkana prava suština tog sporazuma.

„Ovo je najbolji dan za Zapadni Balkan, a mogli smo i da ne budemo ovde, mogli su mediji umesto sajma vina da izveštavaju o tome šta se dešava na granici Srbije i Kosova. Poslali smo jasnu poruku da je naš prvi izbor mir i da je naš prvi izbor da radimo za naše narode. Otvoreni Balkan ne rešava sve probleme, ali je pravi put“, smatra premijer Albanije Edi Rama.

Iz Skoplja poruka da se inicijativa Otvoreni Balkan pokazala i te kako uspešnom i da tri zemlje treba da se pomažu u svemu: kroz razmenu hrane i energenata, do saradnje u kulturi, ili u vezi sa vanrednim situacijama.

„Mi smo jedini region u Evropi sa granicama, mislim da naš cilj ne treba da bude samo uklanjanje administrativnih prepreka, već da podignemo rampe i da tako 100 posto komuniciramo po svim osnovama“, kaže premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Beograd, Tirana i Skoplje objasnili su i da stiže teška zima. Kažu, procureli su papiri u kojima se vidi kako EU planira da finansijski pomogne članice, jer se mnogo novca troši na kupovinu struje. Zato će Vučić, Rama i Kovačevski da pišu pismo Briselu, da spreče restrikcije.

„Ja koristim još jednom priliku da ih zamolim da stave ceo Zapadbni Balkan u taj svoj projekat u kome pomažu zemljama koje plaćaju skupu struju tokom zime, dogovorili smo se da nas uključe, pa makar i deset odsto podrške dobili od onoga što moramo da uvezemo, to bi bila ogromna pomoć i ja im se unapred zahvaljujem“, rekao je Vučić.

Abazović i Tegeltija žale što su na ovaj samit Crna Gora i BiH došle kao gosti, što nisu članovi. Podršku Otvorenom Balkanu pružili i šefovi diplomatija Turske i Mađarske, a kako domaćini objašnjvaju pozivu se iz objektivnih razloga nisu odazvale Italija i Grčka.