Promocija zbornika učeničkih radova “Toj ti vikam”

Dom kulture Gračanica (Foto: Igor Vuković)

Institut za srpski jezik SANU, Društvo za srpski jezik i književnost „Staro Кosovo“ i Dom kulture  Gračanica organizuju promociju zbornika učeničkih radova pisanih na prizrensko-timočkom dijalektu – „Toj ti vikam“.

Promocija će se održati danas od 17 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture Gračanica.

Zbornik učeničkih radova koji su uredile prof. dr Sofija Miloradović i Dušanka Ilić, nastao je na osnovu konkursa koji je raspisalo Društvo za srpski jezik i književnost „Staro Кosovo“ iz Štrpca, a u cilju očuvanja narodnih govora na Кosovu i Metohiji.

„Кada se naše Društvo okupilo i kada smo razgovarali o izazovima pred kojima se svakodnevno nalaze nastavnici i učenici srpskog jezika, većina članova je primetila da se učenici s našeg područja mnogo lakše i lepše izražavaju kad god su u prilici da govore svojim dijalektom. Zbog toga smo odlučili da im damo priliku da pokažu šta znaju tako što ćemo organizovati jedno takmičenje. Dugo smo razmišljali na koju temu bi mogli da pišu i kada smo se konačno dogovorili, odlučili smo da to bude rečenica koju svi dosta često u raznim prilikama izgovaraju – TOJ TI VIКAM“ – kažu u predgovoru urednice zbornika.

Na promociji će govoriti: prof. dr Sofija Miloradović, prof. dr Radivoje Mladenović, prof. Dušanka Ilić, predsednik Društva, msr Emilija Redžić Mirković i prof. Marko Jovanović.