Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Zastava Republike Srbije (Foto: Profimedia )

Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju zajednički praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, centralnom manifestacijom u Bijeljini, kojoj će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Datum, 15. septembar, izabran je za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front.

Ovaj praznik prvi put je bio svečano proslavljen prošle godine, na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu.

Istoričar i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić izjavio je da RTS da je to dobro odabran datum za obeležavanje praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, pošto je, posle dve godine krvavih, strašnih, dramatičnih i tragičnih i junačkih borbi, srpska vojska probila Solunski front i faktički označila početak oslobođenja Kraljevine Srbije.

U Severnoj Mitrovici istaknute zastave 

Na severu Kosova i Metohije u čast tom danu državne zastave Srbije su istaknute svuda duž saobraćajnica, gradskih ulica, na šetalištu, zvaničnim institucijama, na trgovinskim radnjama, dvorištima i terasama.

Zastava Republike Srbije u Kosovskoj Mitrovici (Foto: Radio Mitrovica sever)