16.2 C
Pec
26. sep 2023

Vučić: Kurti tražio artiljeriju dometa većeg od 10 km; Isključenje Rusije iz SB UN bi bilo katastrofa zbog KiM

Izvor:KoSSev

Gotovo sam siguran da će Zapad pokušati da izbaci Rusiju iz Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, to bi za Srbiju značilo katastrofa zbog KiM-a, ocenio je večeras srpski predsednik. Sa druge strane, kaže da „nema sumnje“ da Zapad pomaže Prištini u dobijanju novih priznanja nezavisnost, ali i da vidi da su „targetovali“ tri azijske i tri afričke zemlje.

Predsednik Srbije i dalje se nalazi u Njujorku, gde je 21. septembra govorio na Generalnoj skupštini UN. Pre, ali i posle ovog govora, Vučić je, kako kaže, imao mnogo važnih sastanaka sa predstavnicima drugih zemalja.

Razgovarao je i sa ministrom spoljnih poslova Rusije, Sergejom Lavrovom, kojem se zahvalio na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, oko Kosova i Metohije.

U večerašnjoj izjavi za medije koji ga prate u Njujorku kazao je da je za Srbiju bitno i da razgovara sa SAD-om o svemu, kako zbog problema na KiM-u, ekonomije i drugih stvari.

Sa druge strane, Vučić je večeras upitan o nezvaničnim navodima da „Amerikanci i Britanci pomažu Kurtiju, naoružavaju ga, nabavljaju oružja za lociranje srpske vojske“.

Odgovarajući na ovo pitanje srpski predsednik je kazao da „zna šta je istina i da ne želi da komentariše“.

Ipak, u međuvremenu se predomislio te kazao:

„Mali smo mi, prevelike su to i prejake sile, ali dobro, za nijansu manje mali od onoga kako to oni misle“.

Kaže da nije u pitanju samo naoružanje, ali i dodaje da postoji informacija o tome da je Kurti „tražio artiljeriju dometa veću od 10 kilometara“.

„A ovo što se elektronskog ometanja i drugih stvari tiče, oni to rade odavno. Ne rade to Albanci, nego stranci. I kada su zauzimali alternativne puteve u vreme nama uvedenih sankcija, odnosno taksi, da ne bismo mogli da prevozimo mleko, hleb, novine… na KiM, oni su uvek elektronski ometali sve što bi dolazilo sa teritorije centralne Srbije, ali što se elektronskog ometanja tiče, uzvratićemo“, kazao je Vučić.

Nema sumnje da Zapad pomaže Prištini da dobije nova priznanja

Vučić je ujedno upitan i za druge nezvanične navode o tome da Zapad nudi Prištini pomoć odnosno da „prave elaborate o zemljama koje bi mogle da utiču na to da Kosovo uđe u EU“.

Kaže da „nema sumnje“ da će Zapad Prištini pomagati u sticanju novih priznanja.

„Pred nama je veoma težak period, ali možemo li da iskočimo iz sopstvene kože? Možemo li, kao neki što me kritikuju, pa kažu ‘kada pomeneš Kosovo dalje si od EU’. Da zaboravimo Kosovo, da ne pominjem Kosovo, nepravdu našem narodu učinjenu? Ako ni zbog čega drugog, onda zbog ponosa i dostojanstva našeg naroda, zbog ono 82 dece koja su nedužna ubijena. Da se pravim da se nije desilo?“, upitao je Vučić.

Predsednik je ujedno kazao da se neće odricati teritorijalnog integriteta i da će nastaviti evropski put Srbije, te da bi odgovorom na pitanja o tome šta bi uradio kada bi morao da bira  „neprijateljima dao oružje u ruke“. To je pitanje „koje uništava Srbiju“.

„Jer ako vam kažem da nećemo da idemo u EU po tom pitanju – nema problema, nećete imati sutra platu, jer će prvi Željko Mitrović da izgubi sve, pa ćete da dobijete otkaz. Ili tražiti od mene da im kažem da me baš briga za Kosovo, a to od mene nećete da čujete nikada“, poručio je Vučić novinarki TV Pink.

O lobiranju Prištine: Vidim da su „targetovali“ tri azijske i tri afričke zemlje

Vučić je prokomentarisao navode kosovske predsednice, Vjose Osmani, koja se sastala sa predstavnicima Arapske lige i zatražila podršku za nova priznanja.

Kaže da Priština radi na sve moguće načine, ali i da Beograd radi „svoj posao“.

„Video sam tri azijske i tri afričke zemlje koje su targetovali, mi ćemo da nastavimo da radimo svoj posao, ali ne zaboravite, to nije pitanje Prištine. To je pitanje naše borbe protiv onoga što će da rade sve velike zapadne sile. To je naša uloga u trenutku kada, kao što vidite, oni gledaju da isključe jednu Rusiju. Mala je Srbija, ali i tako mala – snalazićemo se i borićemo se i neće im baš biti onako lako kako su zamislili“, podcrtao je Vučić.

Šta bi se desilo ukoliko se Rusija isključi iz Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija?

Predsednik Srbije je kazao večeras da je gotovo siguran da će Zapad pokušati da izbaci Rusiju iz Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Za to postoje tri opcije – da Rusiji ograniče pravo veta za sve što se tiče sukoba u Ukrajini, ali mogu to da prošire da kažu – sve što se tiče teritorijalnog integriteta za celu Evropu. Srbija za tako nešto – za ograničavanje prava veta ili isključenja Rusije iz Saveta bezbednosti, neće glasati“, podcrtao je Vučić.

Ujedno kaže da postoje priče o tome da se Zapad pozove na to da Rusija nije formalno-pravni sukcesor Sovjetskog Saveza.

„To bi bilo rušenje postojećeg međunarodno-pravnog poretka, ali sve je i onako srušeno. Za jednu od te tri odluke im je potrebno da Kina bude uzdržana i ne uloži veto“, ocenio je srpski predsednik.

Ipak, navodi da nije siguran šta će se tačno dogoditi, ali i kaže da se već uveliko razrađuju planovi po tom pitanju i da ništa „nije daleko“.

Precizira da bi u slučaju da do realizacije plana dođe – to za Srbiju bila katastrofa zbog Kosova i Metohije.

„Gledamo da preživimo, da vidimo kako ćemo i šta ćemo, u svakom slučaju, teško vreme je pred nama“, podcrtao je Vučić.

NAJNOVIJE

Više