Zimnica se uveliko priprema uprkos rastu cena povrća

Ponuda pripremljene zimnice na gračaničkoj pijaci (Foto: Kim)

Kada u prolazu zamirišu prve pečene paprike, džem i kuvano slatko, shvatamo da je vreme da se oprostimo od leta, da je stigla jesen i vreme za pripremu zimnice. I dok domaćice pune stalaže u svojim špajzima, prodavci trljaju ruke zbog zarade dobijene od prodaje povrća i voća. Uprkos rastu cena, na pijaci i u marketima su gužve, a kupaca ima dovoljno.

Gordana Dimitrijević iz Gračanice za pripremu domaćih džemova koristi različito sezonsko voće: kajsije, šljive, breskve, jabuke i smokve. S obzirom da ima svoje voće, priprema slatke zimnice koje su za nju isplative. Pored džemova i slatkog, ova domaćica sprema i raznovrsne namaze i turšije od paprike, paradajza i drugog povrća.

“Spremala sam ajvar, barenu paprika, turšiju, kornišone, sve što treba jednom domaćinstvu za zimu. Prilikom pripreme nisam vodila tačnu evidenciju koliko trošim na materijal za pripremu, ali blizu dvesta evra izađu troškovi”, kazala je Dimitrijevićeva za RTV Kim.

Stari i provereni recepti koji se prenose kroz generacije garantuju ukus i uspeh u pripremi. Gordana sprema onoliko koliko smatra da je potrebno njenoj porodici.

“Spremam onoliko koliko bi bilo potrebno za moje domaćinstvo, ne i za prodaju. Ove godine su bile jako visoke cene povrća, ali imam nešto iz svoje bašte, tako i da nisam u potpunosti osetila teret velikog poskupljenja”, rekla je ona.

Proces obrade raznovrsnog voća i povrća iziskuje dosta vremena i truda, ali Gordana nije u tome sama, ukućani preuzimaju deo posla. Unuci, najviše od svega vole bakin džem.

“Najviše volim da jedem ajvar, džem od kajsije, šljive i smokve. Mnogo pomažem baki, donosim joj drva, tegle sa tavana, donosim voće, berem papriku kada baka sprema ajvar”, kazao je sedmogodišnji Andrija.

Na gračaničkoj pijaci je utorkom i petkom najveća gužva jer su to pijačni dani. Tada na tezgama, ali i izvan njih, prodavci nude različite vrste paprike, paradajza, patlidžana i drugog povrća neophodnog za pripremu zimnice.

Gradimir Živković iz Budrige je pripremio širok asortiman robe za prodaju. Kaže da ima stalne kupce koji ne pitaju za cenu. Međutim, priznaje da ima i onih koji negoduju zbog poskupljenja.

“Od povrća imam sve što postoji u povrtarstvu, brojne vrste paprika, paradajz, plavi patlidžan, kupus. Septembar je najaktuelniji, povećena je potražnja, a najviše se prodaju paprika i paradajz. Cene smo ove godine morali malo da korigujemo, jer imamo povećane troškove za transport robe, ambalaže. Mada, cena paprika je ostala na prošlogodišnjem nivou”, kazao je Živković.

On u ponudi ima i gotovu zimnicu. Kako kaže, kupci čekaju i po petnaestak dana na novu turu ajvara, pindžura, ljutenice, što govori o njenoj isplativosti.

Domaćice uglavnom ističu prednosti samostalne pripreme zimnice.

“Obavezno spremam zimnicu. To je uglavnom ajvar, paprika, ljutenica, paradajz, sos od paradajza. Nas je troje u domaćinstvu, obično za pripremu izdvojim oko 200 evra. Isplativo je jer se sprema jednom godišnje, i ovi ljudi rade, nije baš ni nešto skupo”, rekla je Resmija Juniku iz Prištine.

“Spremamo barenu papriku, ajvar i sve što je potrebno za zimnicu. Imamo svoje povrće, mada smo dosta paprike kupili. Ove godine je dosta poskupela, kao i ostale namirnice potrebne za spremanje”, kazala je Olga Vučić iz Donje Gušterice.

“Sama uzgajam povrće i prerađujem ga. Pravim ajvar, ljuti i neljuti, ljutenicu. Cene su jako porasle, ja imam svoje povrće pa mi se to i isplati”, rekla je Tanja Stajić iz Poneša.

Paprika, paradajz i šargarepe se na pijaci u Gračanici mogu kupiti za jedan evro po kilogramu. Zeleni paradajz i kupus se prodaju po ceni od 50 do 60 centi, dok za teglu domaćeg ajvara treba izdvojiti od 5 do 8 evra.