Vek po rođenju Vaska Pope, lenjinovca i marksiste sa najistančanijim kosovskim senzibilitetom

Foto: Radio Mitrovica sever

Sto godina je prošlo, od kako se u selu Grebenac, blizu Vršca i Bele crkve, u Banatu, rodio Vasko Popa.

Bio je najčudesnije pero srpske poezije. Kažu da je jednu pesmu umeo da doteruje mesecima, nekad i godinama. Lenjinovac i marksista sa najistančanijim kosovskim senzibilitetom. Autor najlepših stihova o Kosovu. Rumun koji je razumeo Kosovo. Pesnik koji je znao kada je vreme da se porasturamo i vratimo jedni drugima krpice. Čovek koga su preporučivala najsjajnija imena jugoslovenske književne scene, poput  Mihajla Lalića, Skendera Kulenovića, Isidore  Sekulić, Stanislava Vinavera, Čarlsa  Simića, Branka Miljkovića…. Voleli su ga i oni koji ga najpre baš nisu voleli.  Predrag Palavestra na primer… Poštu njegovom književnom radu, odao je i veliki Borhes. Pored Andrića, Kiša, Đilasa, Vasko Popa je redak srpski autor koji se može naći na policama većine evropskih knjižara. Možda jedini koji, kako je jednom prilikom rekao književnik Muharem Bazdulj, nije tamo dospeo zbog geopolitičkog konteksta, već zbog čiste originalne poetske koncepcije.

Vasku Popi, autoru koji je načinio oštar rez u srpskoj poeziji sredinom XX veka bilo je posvećeno književno veče, održano sinoć u Multimedijalnom centru u Kosovskoj Mitrovici, u oganizaciji KC „Dragica Žarković“, Gradske biblioteke „Vuk Karadžić“ i Gradskog muzeja Kosovske Mitrovice.

„U pesmi „Kosovo polje“, postoje dva stiha, „Nebo iznad, nebo ispod“…koliko je tu materijala za razmišljanje, koliko konotacija… Zemlja koja ima dva neba, a nema „sporedno nebo“ (što je takođe naslov jedne Popine zbirke), ne treba da brine za svoju budućnost, a teritorija  se  vrati. Ovo što se danas dešava Srbiji i našem Kosovu, jednog dana može biti drugačije“ rekao je obraćajući se mitrovačkoj publici pesnik Živorad Nedeljković iz Čačka, dobitnik poetske nagrade „Vasko Popa“ za 2013. godinu.

Napominje da je Vasko Popa bio poetska zvezda, što je retka pojava na ovdašnjem književnom nebu. Pesnici gotovo  po pravilu nisu zvezde…

„Vasko Popa je jedno veliko, divno čudo“ dodaje Nedeljković.

Pisac Srđan Čeperković iz Vrnjačke Banje, veliki poznavalac Popine biografije i stvaralaštva, autor je izložbe „Fenomen Vasko Popa“ koja je povodom stogodišnjice od piščevog rođenja, postavljena u Narodnoj biblioteci „Dr Dušan Radić“ u Vrnjačkoj Banji, gde Čeperković radi kao bibliotekar.

„Zanimljivo je da je prva zbirka poezije Vaska Pope „Kora“ izašla iz štampe 1953. godine, utemeljila  modernu književnost u nas. Inače, nezvanično, osnivači, utemeljivači srpske moderne književnosti su Miodrag Pavlović, koji je nešto ranije objavio zbirku „87 pesama“ i Vasko Popa sa „Korom“ rekao je Čeperković upoznajuči detaljno publiku sa pojedinostima iz Popinog života.

Prisutne je pozdravio Milan Mihajlović, direktor Multimedijalnog centra, koji je nedavno počeo sa radom u Kosovskoj Mitrovici. Mihajlović je izrazio zadovoljstvo što su u ovom zdanju, tri velike gradske kulturne ustanove, našle krov nad glavom, nakon dvadeset godina rada u teškim uslovima. Dodaje da je posebno zadovoljstvo što je na početku sezone događaja, jedan od prvih posvećen „magu reči i velikom srpskom i svetskom liričaru Vasku Popi“.

Gosti su zahvalili publici koja je u velikom broju ispratila priču o Vasku, napomenuvši da je ovolika posećenost, na području centralne Srbije – incident.

Književno veče je održano uz pomoć Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica.

Foto: Radio Mitrovica sever