Rusija se pozvala na odluku MSP o Kosovu za potvrđivanje aneksije ukrajinskih teritorija

(Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Rusije)

Srbija očekuje da Rusija zaštiti srpske interese na Kosovu, a zvanična Moskva se poziva upravo na presudu Međunarodnog suda pravde o KiM iz 2010. kako bi dokazala da su referendumi i u ukrajinskim oblastima o pripajanju Ruskoj Federaciji u skladu sa međunarodnim pravom. Kako su naveli, na taj način je potvrđeno da “jednostrano proglašenje nezavisnosti jednog dela države ne krši nijednu normu međunarodnog prava”.

“Uprkos provokacijama kijevskog režima koji je zločinački naredio da se masovno granatiraju područja na kojima se okupljaju civili i civilni objekti, ljudi se nisu plašili da izađu na birališta i izraze svoju volju. Rezultati plebiscita govore sami za sebe”, navodi se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da su referendumi održani u potpunom skladu sa standardima i principima međunarodnog prava, a potom se pozvalo i na slučaj “Kosovo”.

“Narod Donbasa i juga Ukrajine iskoristio svoje zakonito pravo na samoopredeljenje u skladu sa Poveljom UN, međunarodnim sporazumima o ljudskim pravima iz 1966. godine, Završnim aktom OEBS iz Helsinkija iz 1975. i presudom Međunarodnog suda pravde UN o Kosovu 22. jula 2010. Potonji je potvrdio da jednostrano proglašenje nezavisnosti jednog dela države ne krši nijednu normu međunarodnog prava”, navodi se u saopštenju.

U njemu piše i da su tok referenduma priznali međunarodni posmatrači iz Italije, Nemačke, Venecuele, Letonije i drugih zemalja (ukupno 133 osobe) i da su ih priznali kao legitimne.

“U bliskoj budućnosti ulazimo u kritičnu fazu u našim zajedničkim naporima da pretočimo u život želju stanovnika DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti da budu zajedno sa Rusijom”, piše u saopštenju.