Trodnevna radionica za vokalne soliste,, Pesme prizrenske,, završena je juče u manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena

Foto: Radio Goraždevac

Radionica za vokalne soliste pod nazivom ,,Pesme prizrenske ,, završena je u nedelju, 2. oktobra, u manastiru Sv. Arhangeli u Prizrenu priredbom i uručenjem zahvalnica i diploma učesnicima i predavačima škole kao i Manastiru Sveti Arhangeli koji je sve njih zajedno ugostio. Radionicu je organizovalo novoosnovano ,,Umetničko udruženje Prizrenaca- Bistrica,, u saradnji sa manastirom a predavači su bili eminentni muzički umetnici iz Prizrena:  univerzitetski profesor Olgica Karalejić, profesorica Olivera Janićević, Ranko Šemić, Aleksandra Spasić i Radmila Knežević.

Po rečima Radmile Knežević, predsednice Udruženja Bistrica ova radionica jeste bila prva ali neće biti poslednja jer je bio puno dece koja su se prijavila za učešće.

„Cilj ovakvih radionica je očuvanje kulturne baštine grada Prizrena i širom Kosova i Metohije. Nadamo se da ćemo u budućnosti imati niz sličnih radionica. Bilo je interesantno raditi sa ovom decom, mi odrasli znamo te pesme jer smo ih i ranije pevali, ali ova deca retko ih čuju, retko čuju i govor na kojem su ispevane pa smo zato imali i ,,Radionicu prizrenskog govora u staroprizrenskim pesmama,, i uspeli smo za dva dana koliko smo mogli,  jer ovo traži studiozniju i pripremu i rad, ali ovo je početak“, rekla je Radmila i dodala da je ovo način i da se inspirišu deca da stvaraju na prizrensko-timočkom govoru, ali i da komponuju u tom starom melosu:

„Važno je da se neguje taj melos kroz naš rad i da se prenosi na druge generacije, da se u mlađim generacijama javi želja da sami pišu pesme, da komponuju tim melosom i tim govorom. Ovde je premijerno izvedena i moja pesma ,, Zumbul,, na  prizrenskom govoru napisana. Pesma je iz moje knjige koja je nedavno izašla pod nazivom ,,Pesme prizrenske“ Ja kad pišem pustim naše prizrenske pesme. Te pesme su simbol očuvanja govora i jezika koji je bogat. Dosta tih izraza je zaboravljeno, a ono što ne znaju mnogi da je to starosrpski jezik kojim su govorili naši velikani, kaže Radmila.

„Kad govorim ,,mi u Prizrenu,, ja mislim na ceo Prizrenski okrug  i na Sredačku i Sirinićku župu, i Orahovac i Veliku Hoču, na Podrimlje. Mi imamo bogatu kulturnu baštinu  i krajnje je vreme da se trgnemo i probudimo i da ne dozvolimo to što imamo da nam sklizne iz ruku da nam neko otrgne“, rekla je Radmila Knežević.

Iako u 84. godini života profesorici Olgici Karalejić nije bilo teško da dođe u Prizren i radi sa decom. Kako je rekla za Radio Goraždevac, ova radionica joj je pričinila veliko zadovoljstvo jer je svoje znanje o muzici stečeno na izvoru, u Prizrenu, kao dete od starijih, a potom i kao đak pa profesor Muzičke škole ,,Josip Slavenski,“ u Prizrenu mogla da prenese deci koja su došla da uče pevanje u okviru radionice Pesme Prizrenske.

„Veliko mi je zadovoljstvo da sam opet u Prizrenu i da osim što sam održala nekoliko predavanja učesnicima radionice, mogla i ja nešto da naučim od dece koja su bila ovih dana u Sv. Arhangelima a žive na Kosovu i Metohiji“, kazala je Olgica Karalejić koja je do progona iz Prištine radila u Radio Prištini, ali i bila profesor violine i solfeđa na Akademiji umetnosti u Prištini.

Za tri dana vežbanja učesnici ove škole su naučili više prizrenskih pesama uz pravilan način izvođenja. Naučeno je prikazano publici u porti manastira na priredbi koja je okupila osim bratije manastira i sveštenstvo iz Prizrena, profesore i učenike Bogoslovije i neke od ljudi koji su došli iz Sredačke župe, Orahovca i drugih mesta. Neki su prvi put u Prizrenu i manastiru Sv. Arhangeli i tri dana su im prošla kao tren.

Jedanaestogodišnji Andrej Mihajlović iz Gračanice nije krio svoju sreću što je boravio u Prizrenu.

„Prijavio sam se na ovu radionicu početkom septembra. Znao sam da će da bude ovako zabavno jer sam već bio i za školu kaligrafije ovde i ovde je uvek lepo jer je otac Mihajlo veoma dobar domaćin i voli kad u manastir dođu deca. Mnogo sam srećan i voleo bih da se ovakve radionice održavaju češće. A naučili smo mnogo toga i da pevamo i da pravilno dišemo u pevanju i nove reči“, kaže Andrej.

Radoslav Marković, Aleksandra Ilić i Olivera Mitić su došli sa horom ,,Milutin“ i nastavnicom Jelenom Antić iz Gračanice. Radoslavu je bilo interesantno što su učili na prizrenskom da govore i pevaju, a  Aleksandri se najviše dopala pesma Zumbule . Ona nam je rekla da joj je bilo mnogo lepo i da ne bi otišla iz Prizrena.

Oliveri Mitić je bila najlepša pesma „Razgranala grana jorgovana“, a dopale su joj se i ostale pesme koje su pevali.

„Ovde sam prvi put, i puno toga sam naučila što će mi biti potrebno tokom daljeg školovanja i pevanja. Pevali smo stare prizrenske pesme i hoćemo da ih očuvamo jer su značajne za naš narod“, rekla je Olivera.

Pored Olge Karalejić predavač je bila i profesorica Olivera Janićević. Ona je završila Srednju muzičku školu u Prizrenu i Akademiju umetnosti u Prištini. Posle odlaska iz Prizrena živi u Požarevcu i peva u tri hora.

„Ja sam rođena Prizrenka i moje srce je ovde kao planina. Ova deca su pravi anđeli i željna da se druže i da pevaju. Srećna sam što sam doprinela nečemu lepom na Kosovu i Metohiji. Ovde su oživele i uspomene jer mi smo, dok sam živela u Prizrenu, u Svete Arhangele dolazili svakog 26.jula na slavu. Iako je manastir bio srušen mi smo poštovali ovo mesto“, rekla je Olivera Janićević

U radionici su učestvovala deca od 12-20 godina iz različitih delova Kosova i Metohije, a zbog velikog interesovanja dece u planu je da se održava više puta u godini.