Petrović: Moja misija da što više mališana stasa u odrasle koji će sačuvati hrabrost, duh i maštu, to je osnov da naprave nešto izvan okvira

(Foto: Radio Kontakt Plus)

Radionica za razmišljanje, interaktivna avantura mozga, rešavanje zagonetki, zagonetnih predmeta i priča – veče sa Urošem Petrovićem u mitrovičkom Akvarijusu okupilo je desetine mališana. Ipak, večerašnje promišljanje podjednako je bilo interesantno i za one starije.

Deca su uspešnija u rešavanju zagonetki, objašnjava Petrović u razgovoru sa novinarima.

“To je zato što imaju više hraborsti, mašte i duha od odraslih i moja misija je da što više mališana stasa u ljude koji će to sačuvati kada odrastu i kada počnu da se bave svojim zanimanjima, jer to je osnov da budu uspešni i naprave neki korak napred, nešto izvan okvira”, kazao je.

“Ja bih rekao da smo malo poremetili prioritete i da se manje bavimo decom nego što bi trebalo, a oni su nam najvažniji… Tako da sve što uradimo za našu decu u tom ranom periodu odrastanja, jednog dana može da se pretvori u vatromet, nešto lepo i veliko. Nažalost, važi i obratno, ako ih malo zapostavimo, imaćemo generaciju na koju možda ne možemo biti toliko ponosni”.

Rad sa decom je, objašnjava, istovremeno i najlepši i najteži proces.

“Kod dece se neiskrenost odmah prepozna i to vam daju do znanja. Odrasli će ponekad iz pristojnosti, ponekad zbog toga što su ušli u neku kolotečinu, odreagovati I na nešto neiskreno, nekad i radi reda, kod dece toga nema. I ono što važi za decu, što se tiče obrazovanja i kulturnog sadržaja jeste da, ukoliko im je nešto zanimljivo, nema toga što ne mogu da postignu, ali važi i obratno. Ako im nešto nije zanimljivo, ako im je nešto dosadno, stvara se otpor i nešto što je mnogo manje zahtevno postaće zahtevnije. To je pravilo koje važi za sve segmente rada sa decom”, kaže Petrović.

Zato je, priznaje, lakše raditi sa odraslima, ali lepše sa decom.

Govoreći o dečijoj mašti nekada i danas, podseća na svima poznate činjenice. Mnogo toga se jeste izmenilo – deca su manje fizički aktivna, ali i digitalno pismenija.

             

“Uvek govorim da je najveća vrednost u nalaženju prave mere, to je najteže. Dakle, i tehnologija, ali i normalno odrastanje i igra. Na kraju, tehnologija je donela i mnoge benfite, ne možemo je samo optuživati. Znanje nikada nije bilo dostupnije, ne postoji ništa što se ne može naučiti danas”, dodaje.

Kao primere navodi mogućnost učenja jezika putem Interneta.

“Svega ima na Jutjubu i to besplatno. Svako dete danas na svom telefonu ima bolju kameru nego što je imao Spilberg kada je snimao svoja remek dela”, kaže Petrović.

Zato najmlađe uvek inspiriše da stvaraju, a ne da budu “samo puki konzumenti nečeg tuđeg”:

“Dakle, glupo je da provedeš dva sata gledajući Tik Tok ili igrajući igrice, ali ako iskoristiš to da sa svojim drugarima snimiš kratke filmove, to je onda prava stvar”.

(Foto: Radio Kontakt Plus)

Petrović osim što je književnik, autor 21 knjige, od kojih jedne poezije, dobitnik je većeg broja najprestižnijih nagrada za književnost za mlade, autor je više originalnih stonih društvenih igara, dobitnik nagrada za fotografiju, koautor NTC sistema učenja, autor koncepta Zagonetna pitanja i programa za usavršavanje Kako razmišljanjem izvan ustaljenih okvira doći do novih ideja i rešenja, predavač na fakultetima u školama i drugim obrazovnim ustanovama, bio je i predsednik Mense Srbije i jedan od najboljih rešavača IQ X testa na svetu.

“Reč je o rezultatu koji sam napravio pre 20 godina, tako da sam se potrudio da se svedem na normalu za sve ove dve decenije”, kaže kroz smeh:

“Verovatno da sada ima mnogo uspešnijih na tom polju i dobro je što je tako. Ja se uvek i radujem kada deca bolje promišljaju od odraslih, jer to bude nadu. Da je obratno, to bi bilo za brigu”.