Osmani i Vučić u odvojenim trilateralama sa Šolcom i Makronom o dijalogu i Kosovu

(Foto: Aleksandar Vučić/Facebook I Vjosa Osmani/Tviter)

U Pragu je danas počeo Prvi samit o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice kojem su među drugim predstavnicima iz Evrope prisustvovali Aleksandar Vučić i Vjosa Osmani. Oboje su takođe održali trilateralne susrete sa francuskim predsednikom i nemačkim kancelarom.

Prvi samit o inicijativi Evropske političke zajednice održava se danas i sutra i okupio je 44 zvaničnika s ciljem promovisanja političkog dijaloga i jačanja saradnje zarad rešavanja, kako je saopšteno, najhitnijih pitanja bezbednosti i stabilnosti evropskog kontintenta.

Uoči ovog samita kosovska predsednica potvrdila je da će prisustvovati, ali je i najavila bilateralne i trilateralne susrete sa pojedinim zvaničnicima. Isto to učinio je jutros i srpski predsednik.

Osmani se danas u Pragu sastala sa predsednikom Francuske, Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom, Olafom Šolcom.

Ona se zahvalila obojici na posvećenosti viznoj liberalizaciji za Kosovo, navodeći da je ključno da se ovaj proces završi tokom češkog predsedavanja Savetom EU.

Kosovska predsednica je ujedno lobirala, navodeći da je članstvo Kosova u evroatlantskim strukturama „neophodno da bi se garantovao trajni mir i stabilnost u regionu“.

Zatražila je da se „nastavi“ sa pružanjem podrške članstvu Kosova u Savetu Evrope i evroatlantskim strukturama.

Osvrnula se i na dijalog Beograda i Prištine, te kazala da je Kosovo i dalje konstruktivna strana i da želi da se što pre potpiše sporazum koji obuhvata uzajamno priznanje.

Ujedno se zahvalila Francuskoj i Nemačkoj na naporima da intenziviraju proces dijaloga.

Osmani Šolc Makron
(Foto: Vjosa Osmani/Tviter)
Predsednik Srbije saopštio je uoči današnjeg samita da će zastupati pozicije Srbije „ozbiljno i odgovorno“, a nakon okupljanja se takođe pohvalio sa kim se sve susreo.

Među njima su predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen, sa kojom je razgovarao o „važnim pitanjima za Srbiju i njen EU put“, kao i predsednik Češke, Miloš Zeman.

Vučić se takođe u Pragu sastao i sa francuskim predsednikom i nemačkim kancelarom.

Ključne teme trilateralnog razgovora sa Emanuelom Makronom i Olafom Šolcom bile su Kosovo i Metohija i evropski put Srbije, poručio je Vučić nakon sastanka u objavi na Fejsbuku.

Vučić Šolc Makron
(Foto: Aleksandar Vučić/Facebook)

„Verujem da sam odgovorno i ozbiljno zastupao našu zemlju i njene interese“, zaključio je srpski predsednik.