Kurti: Srbija želi teritoriju drugih, ali bez drugih na njoj; Mi štitimo priču o „uspehu NATO intervencije“

Aljbin Kurti (Foto: KoSSev)

„Susrećemo se sa tipičnim ekspanzionističkim idejama dominacije ovim regionom Evrope, računajući na pomoć Ruske Federacije“, kosovski premijer, Aljbin Kurti još jednom je kritikovao zvanični Beograd. Ovog puta na skupu sa predstavnicima zemalja NATO-a.

U Prištini se danas nastavlja 102. Rouz-Rot seminar Parlamentarne skupštine NATO-a, sa temom „Evroatlantske integracije Zapadnog Balkana: produženi izazovi, nove realnosti i buduće perspektive“.

Drugi dan ovog skupa započet je obraćanjem kosovskog premijera, Aljbina Kurtija.

Kako prenose prištinski mediji, seminar će se nastaviti sesijom o ulozi mladih u izgradnji stabilnih, demokratskih, multietničkih i mirnih društava, na kojoj će govoriti šef OEBS-a Majkl Devenport. Najavljeno je i obraćanje kosovske ministarke spoljnih poslova, Donike Gervale i Sonje Biserko iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Kurti: NATO treba da nam pomogne da budemo deo programa Partnerstvo za mir

Kosovski premijer iskoristio je današnji događaj kako bi još jednom zatražio od NATO-a da omogući Kosovu da postane deo programa Partnerstvo za mir, a isti poziv je osim NATO-u direktno, uputio i članicama ove Alijanse.

„Možete da zamislite gde su Belorusija i Srbija prihvaćene, a Kosovo nije, tako da bih pozvao sve zemlje članice NATO-a da pomognu Kosovu da postane deo programa Partnerstvo za mir što bi ujedno bio prvi korak ka članstvu u NATO-u“, rekao je on, prenosi Klan Kosova.

Kurti: Ne samo da NATO štiti Kosovo, nego i Kosovo štiti NATO

Kurti je ujedno kazao da Kosovo „brani istoriju uspeha NATO intervencije“, uz konstataciju – „ne samo da NATO štiti Kosovo, već i Kosovo štiti NATO“.

„Iako Kosovo nije u NATO-u, NATO je na Kosovu. Kosovo je važan deo istorije NATO-a. Nisam pretenciozan kada kažem da ne samo da NATO štiti Kosovo, već i Kosovo NATO, dok štitimo priču o uspehu intervencije NATO-a na Kosovu“, kazao je Kurti, prenosi Klan Kosova.

Kosovski premijer je ujedno podcrtao da nakon ruske invazije u Ukrajini kosovska vlada blisko sarađuje sa partnerima iz NATO-a.

Osvrnuo se i na KBS, navodeći da Kosovo „želi“ novu vojnu opremu.

„Želimo da povećamo naše veštine i kapacitete, što znači novu vojnu opremu i nove tretmane za KBS“, naveo je dalje.

Kaže i da će se „posvećenost“ nastaviti tokom ove godine:

„Ali i narednih godina sa drugim raspoređivanjem jedinica Kosovskih bezbednosnih snaga, u cilju povećanja kapaciteta za borbu, KBS nastavlja sa intenzivnim pripremama za učešće u sledećoj velikoj vežbi „Defender Europe 2023. koji je planiran da se održi u maju i junu naredne godine u različitim zemljama Evrope, uključujući i našu zemlju“, rekao je on.

Srbija želi tuđu teritoriju, bez drugih na njoj

Kurti je ujedno iskoristio ovaj seminar kako bi poslao nove optužbe na račun Srbije.

Kaže da zvanični Beograd želi teritorije drugih, ali „bez prisustva drugih“.

„Nisam siguran da Srbija ima za cilj da nametne svoj način života drugima, u stvari cilja na teritoriju drugih bez drugih na njoj, mi se ne bavimo načinom života kulturnim ili verskim pitanjima, mi se bavimo tipičnim ekspanzionističkim idejama dominacije ovim regionom Evrope, računajući na pomoć Ruske Federacije“, rekao je Kurti, prenosi Klan Kosova.

Predstavnicima NATO-a poručuje – „moramo biti na oprezu“, jer su, kako kaže, „veze Beograda i Kremlja višestruke, duboke i široke sa ekonomske i vojne tačke gledišta”.

Kurti ujedno smatra da nema razlike između Miloševića u prošlosti i Putina danas. Kaže da „imamo posla sa autokratijom“.

Na ovom seminaru su juče govorili i drugi prištinski zvaničnici.

Među njima je bio kosovski ministar odbrane Armend Mehaj, koji je takođe povezao zvanični Beograd i Moskvu, navodeći da je „zbog stalne pretnje iz Srbije i Rusije hitna potreba za povećanjem broja odbrambenih trupa NATO-a“.

Kako su javili kosovski mediji, tokom jučerašnjeg zasedanja, ujedno je zamenik političkog savetnika komandanta KFOR-a Aleksandar Almo kazao da je za KFOR zabrinjavajuće to što se vrlo mali broj Srba odlučio da promeni tablice u RKS, a da je rok za to 31. oktobar.

Kako je javila Koha, on je rekao da će „dati sve od sebe da reše eventualne probleme“.

Na trodnevnom događaju koji je juče otvoren okupljeno je više od 100 učesnika, ali za sada nema detalja o tome da li je neko iz Beograda prisutan. Ono što je poznato jeste to da je najavljeno da će član Dodikovog SNSD-a Obren Petrović, kao i HDZ-ovac Nikola Lovrinović, predstavljati BiH.

Parlamentarna Skupština NATO-a održala je oko 20 Rouz-Rot seminara na teritoriji zapadnog Balkana od 1991. godine, kada se i počelo sa održavanjem ovog seminara. Prvi je održan na Ohridu, 1997. godine, jedan od seminara održan je i u Beogradu, kojem je prisustvovala i delegacija Skupštine Kosova, koju su činili poslanici Zenun Pajaziti i Nenad Rašić. U Prištini je ovaj seminar održan i u ovo vreme 2016. godine, kada je Marko Đurić otkazao svoje učešće.