Lajčak: Rizik da dozvola Elektroseveru bude povučena

Specijalni izaslanik EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslav Lajčak se obraća novinarima u Prištini (Foto: Kim)

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da postoji rizik da dozvola Elektroseveru bude povučena. 

Lajčak je danas boravio u poseti Prištini gde se sreo sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i njegovim zamenikom i glavnim kosovskim pregovaračem Besnikom Bisljimijem. Istakao je da je sa dvojicom kosovskih zvaničnika razgovarao o dve teme.

“Prva tema je bila normalizacija i nastavak naših razgovora koje smo nedavno otpočeli, a koji su nastavljeni kroz intervenciju predsednika Makrona i kancelara Šolca, kroz telefonske pozive sekretara Blinkena. Razgovarali smo o sledećim koracima. Druga tema na agendi su bila trenutna pitanja, posebno pitanje energije i pitanje registarskih tablica, jer za registarske tablice je krajnji rok 31. oktobar i vrlo je važno za mene, za nas kao EU i međunarodnu zajednicu, da znamo kakvi su planovi i da izbegnemo moguće eskalacije situacije jer to nije ni u čijem interesu”, kazao je on.

U okviru druge teme, razgovaralo se i o energetici.

“Postoji rizik da će dozvola Elektroseveru biti povučena, što ne želimo da vidimo da se dešava. Zato sam pozvao ključne igrače, KEDS i Elektrosever u ponedeljak u Brisel, gde smo proveli ceo dan razgovarajući o situaciji i zato sam želeo da predstavim zaključke tih razgovora premijeru i razgovaram o putu napred”, rekao je Lajčak.

On je dodao da će narednog ponedeljka boraviti u Beogradu, gde će sa vlastima Srbije razgovarati o istim pitanjima.

“Zaista želim da pronađemo rešenja za probleme koji još postoje”, naveo je.

Istakavši da je u pregovorima svaki dan važan, Lajčak je naglasio da postoji jedinstveno razmevanje EU i SAD-a, ali i podrška Velike Britanije za dijalog i želja za normalizacijom.

“To je vrlo važno, jer kada su evropski izbori i kada je prioritet negde drugde to nije dobro za dijalog. Zato ne bih rekao da je sledeća godina odlučujuća, ali ja sam rekao više od jednog puta da imamo taj “prozor mogućnosti” koji će biti otvoren do evorpskih i američkih izbora 2024. godine. Mislim da je na nama odgovornost da ne protraćimo taj prozor mogućnosti”, rekao je on.

Na pitanje albanskih novinara da prokomentariše izjavu evropskog komesara Olivera Varheljija “da je Srbija činila ustupke, a Kosovo donosilo jednostrane odluke” i izveštaj o napretku Kosova, Lajčak je kazao:

“Ja sam tu da dajem procene dijaloga, to je deo mog mandata. Komesar Varhelji ima svoj mandat, ja imam svoj mandat”, zaključio je specijalni izaslanik EU.