Kurti i Osmani sa Pičem, razgovarali i o dijalogu Beograda i Prištine

(Foto: Kancelarija kosovskog premijera)

Kosovski premijer Aljbin Kurti i kosovska predsednica Vjosa Osmani sastali su se danas na odvojenim sastancima sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan, ser Stujartom Pičem.

“Zalaganje” kosovske vlade na “putu pune normalizacije odnosa između Kosova i Srbije uz međusobno priznavanje u centru”, sprovođenje energetske mape puta i “aktuelna pitanja” – bili su među temama ovog sastanka – potvrđeno je iz kosovske vlade.

“Ser Stjuart Pič je ponovio posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kao i inicijativama za regionalnu saradnju” – dodaje se u saopštenju.

Dvojica zvaničnika razgovarali su i o viznoj liberalizaciji za Kosovo, merama koje je kosovska vlada preduzela za suzbijanje inflacije usled rata u Ukrajini, regionalnoj saradnji i zajedničkom regionalnom tržištu u okviru Berlinskog procesa, te samitu „Samit Zapadnog Balkana 2022“, koji organizuje The Economist u saradnji sa Kancelarijom kosovskog premijera koji se sutra održava u Prištini.​

Na sastanku Osmani i Piča razgovaralo se o, kako je saopšteno, najnovijim dešavanjima u regionu i na kontinentu.

Ona je “ponovila posvećenost” kosovskih institucija “miru i bezbednosti”, ističući da Kosovo “nastavlja da bude u skladu sa međunarodnim partnerima po ovim pitanjima”.

Podsetimo, poseta britanskog izaslanika Prištini samo je jedna u nizu diplomatskih aktivnosti izaslanika međunarodne zajednice, a na relaciji Beograd-Priština pred istek dvomesečnog roka za preregistraciju srpskih registarskih oznaka na “RKS” tablice.