Osmani: Verujem da će se naći rešenje koje i poštuje rok i štiti Srbe od stalnih pretnji

(Foto: Fejsbuk/Vjosa Osmani)

To nije pritisak, već dobronamerna sugestija. U koordinaciji sa partnerima naći ćemo rešenje da se Srbi ne osete ugroženo, jer to je dobro i za njih. Hajde da zajedno nastavimo napore za borbu protiv kriminalnih grupa koji prete, pale kuće, automobile i ostalo, poručila je danas kosovska predsednica, Vjosa Osmani, odgovarajući na novinarsko pitanje o produžavanju primene odluke o registarskim tablicama.

Zahtev da se na još 10 meseci produži rok za primenu odluke o preregistraciji vozila sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu na RKS, koji ističe za pet dana 31. oktobra, prethodnih dana stigao je od SAD, cele Kvinte i Evropske unije.

„Pre svega, ne bih to nazvala pritiskom, sve što dolazi od naših prijatelja je sugestija u najboljoj nameri. Nama, kao institucionalni liderima i našim međunarodnim prijateljima, cilj je da održimo mir i stabilnost na Kosovu i šire”, rekla je Osmani.

Svoj stav o tablicama i danas je ponovila, naglasivši da je to sada već i pitanje vladavine prava, odnosno zaštite Srba od, kako je kazala, pretnji kriminalnih grupa.

„Zato moramo da sednemo i pronađemo zajedničko rešenje gde se poštuju zakonske i ustavne obaveze koje imamo. A da se sa druge strane, svi Srbi koji žive na Kosovu osećaju zaštićeno, i da ih pre svega štitimo od stalnih pretnji srpskih kriminalnih grupa, koji pale kuće, automobile i ostalo. U koordinaciji sa partnerima naći ćemo rešenje da se Srbi ne osete ugroženo, jer to je dobro i za njih“, kazala je Osmani.

Poručila je da veruje da će se do tog rešenja doći, ali rešenje koje „i poštuje rok i štiti Srbe od stalnih pretnji“.

A da je mera kosovske vlade o tablicama usmerena „za Srbe“, a ne protiv njih, poručio je juče i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Istovremeno, Kurti je povodom serije zahteva sa zapada za odlaganjem roka, juče kazao da odlaganja neće biti. Istog dana kosovski MUP je putem SMS poruka na srpskom jeziku pozvao građane na registraciju vozila do 31. oktobra.

Upravo zbog toga, ali i kako tvrde iz Srpske liste, najave „Aljbina Kurtija da će 1. novembra početi sa otimanjem imovine i vozila“, predstavnici ove stranke zatražili su danas hitan sastanak sa srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem.

Sastanak će se sutra i održati u Palati Srbija, nakon čega je najavljena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.