Optužnica za krijumčarenje migranata i držanje oružja

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog inicijala F.K. koji se tereti da je tokom 2020. i 2021. godine, u cilju posredne ili direktne finansijske ili druge materijalne koristio, proizvodio, snabdevao, obezbeđivao ili posedovao lažne putne ili lične isprave radi krijumčarenja migranata.

Njemu se stavlja na teret da je za pribavljanje različitih dokumenata naplaćivao od 100 do 200 evra, kao i da je instalirao uređaje pomoću kojih je vršio izradu falsifikovanih dokumenata, kao što su pasoši, lične karte, vozačke dozvole i druga dokumenta, sve to iz različitih zemalja, kao što su Hrvatska i Italija. Lažne putne ili lične isprave bila su korišćene u svrhu krijumčarenja migranata.

Ovim radnjama okrivljeni F.K. je izvršio krivično delo iz člana 164 stav 2 u vezi sa stavom 1 KPRK.

Takođe, protiv okrivljenog F.K. je potvrđena osnovana sumnja da je u svojoj štampariji u naselju Topana, u Prištini, imao specijalni revolver ECOL 99 Cal 9mm, sa metom i dva okvira, bez dozvole nadležnog organa i u suprotnosti sa važećim Zakonom o oružju, pa je ustanovljeno da je izvršio krivično delo neovlašćeno posedovanje ili držanje oružja iz člana 366 stav 1 KPRK.