Kosovska vlada usvojila budžet za 2023. godinu i produžila vanredne mere u snabdevanju energijom

(Foto: Flickr)

Kosovska vlada usvojila je na današnjoj 103. sednici Nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu u iznosu od 3 milijarde i 212 miliona evra, prenose prištinski mediji.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, poručio je na sednici da budžet dolazi posle „najuspešnije godine u istoriji u smislu prihoda“.

Precizirao je da će iz ovog budžeta oko 750 miliona evra biti za plate i zarade, a da će 493 miliona biti opredeljeno za robu i rashode.

Kosovski ministar finansija Hekuran Murati rekao je da nacrt budžeta ima tri cilja – nastavak konsolidacije ekonomskog oporavka, ublažavanje uticaja visokih inflatornih pritisaka koji dolaze od uvoza i obezbeđivanje makrofiskalne stabilnosti za ekonomski rast.

„Do kraja godine očekujemo privredni rast od 3,8 do 4,1 odsto. Očekuje se ubrzana dinamika izvršenja javnih investicija zbog realizacije nerešenih ugovora koji su omogućeni zakonom o podršci javnim radovima. Očekuje se da će izvoz robe nastaviti u dosadašnjem trendu rasta. Očekuje se i da će projekcije prihoda za 2023. dostići 2 milijarde i 840 miliona evra”, rekao je Murati.

Istovremeno, usvojen je i Nacrt devetomesečnog finansijskog izveštaja budžeta za 2022. godinu.

Na sednici je danas odobrena i odluka o produženju vanrednih mera u snabdevanju energijom za još 30 dana.

Sednica kosovske vlade, sa jednočasovnim zakašnjenjem je i dalje u toku, a na njoj se očekuje i rasprava o tablicama.

Neposredno pre početka sednice, kako su preneli prištinski mediji, Kurti je održao sastanak sa predstavnicima Kvinte.