MUP: Od sutra ukor, od 21. novembra kazne

Ilustracija (Foto: N1)

Dan uoči sprovođenja odluke o preregistraciji, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštava da će se od sutra 1. novembra izricati mere ukora svim vlasnicima vozila koji se kreću sa “nelegalnim registarskim tablicama”. Istovremeno će biti upućen zahtev da izvrše preregistraciju RKS u Centaru za registraciju vozila.

Kako je saopšteno iz MUP-a Kosova, u svim Centrima za registraciju vozila nastavlja se registracija vozila sa „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ ili „ĐA“, na RKS tablice, uz podsećanje na najnoviju odluku Vlade Kosova od 28. oktobra da se proces registracije odvija postepeno u fazama, do okončanja 21. aprila 2023. godine.

Građanima poručuju da “iskoristite olakšice za registraciju vozila”.

Međutim, napominu i da se od sutra izriču mere ukora, a da će od 21. novembra do 21. januara, svim vlasnicima vozila koji se kreću na teritoriji Kosovom sa, kako navode, nelegalnim registarskim tablicama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ ili „ĐA“, biti izrečena novčana kazna od 150 evra, u skladu sa važećim zakonodavstvom.

“Od 21. januara 2023. godine vlasnici vozila sa registarskim tablicama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ ili „ĐA“, za ulazak i kretanje na teritoriji Republike Kosovo, treba da budu opremljeni probnim registarskim tablicama, sa pravom registracije na registarske tablice RKS sa predviđanim olakšicama. Od 31. marta do 21. aprila 2023. godine, omogućiće se registracija vozila sa registarskim tablicama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ ili „ĐA“, na registarske tablice RKS, ali ista neće moći da koriste ponuđene olakšice do ovog datuma. Nakon 21. aprila 2023. godine neće biti dozvoljen ulazak ili kretanje motornih vozila koja imaju registarske tablice „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ ili „ĐA“ na teritoriji Republike Kosovo”, podsećaju iz MUP-a na odluku Vlade Kosova.

Takođe napominju da ovaj proces ima za cilj primenu zakonitosti, povećanje bezbednosti saobraćaja i da nije usmeren ni na jednu određenu etničku grupu.