Počinju likovni susreti “Jesen u Prizrenu”

Sa jedne od prošlih kolonija (Foto: Kim arhiva)

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju sedmodnevne likovne susrete „Jesen u Prizrenu“. Umetnici će od 01. novembra 2022. godine sedam dana stvarati u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena.

Grad Prizren sa svojim duhovnim, kulturnim i istorijskim vrednostima ugostiće sedam slikara: Biljanu Vuković, Jelenu Milošević i Ljiljanu Glišović iz Beograda, Ivana Кarafilovskog iz Pančeva, Vlatku Milenković iz Despotovca, Anu Bulatović iz Herceg Novog i Lojzea Кalinšeka iz Ljubljane (Slovenija).

“‚Jesen u Prizrenu‚ je kolonija tematski vezana za izuzetne simbole i dragulje našeg nasleđa i održava se po osmi put. Ovom kolonijom nastojimo da održimo kontinuitet povratka stvarajuće umetnosti i kulture u ovaj grad, u kome je do rata 1999. godine živelo više od deset hiljada Srba. U toku kolonije slikari će posetiti manastire Visoki Dečani i Pećku patrijaršiju”, saopšteno je iz Doma kulture “Gračanica”.

Izložba radova biće održana u Prizrenu i Gračanici.

Pokrovitelji kolonije su Кancelarija za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije uz nesebičnu podršku Eparhije raško-prizrenske.