Kancelarija za KiM: Grafit UČK na ogradi porodične kuće Ilije Filipovića u Suvom Dolu

Foto: Kancelarija za KiM

Na ogradi porodične kuće Ilije Filipovića u multietničkom selu Suvi Do, u opštini Lipljan, ispisan je crnim slovima natpis UČК, što je uznemirilo i ovu i ostale srpske porodice koje žive u ovom kraju, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Prema evidenciji Kancelarije za KiM, od početka prošle godine, ovo je 20. prijavljeni slučaj ispisivanja grafita UČK na srpskim školama, kućama, vrtićima.

“Ovo se svakako ne može posmatrati kao izolovani slučaj, već plansko i osmišljeno zastrašivanje i uznemiravanje Srba sa ciljem da se proteraju sa prostora Кosova i Metohije”, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije ukazuju da ovaj incident dolazi u danu kada su na prostoru KiM “pojačane tenzije i uznemirenost srpskog naroda zbog jednostranih odluka prištinskih vlasti u vezi sa КM registarskim tablicama”.

“Jednostrani politički potezi albanskih vlasti upereni protiv Srba na КiM direktno podstiču otvoreno iskazivanje mržnje i netrpeljivosti i izazivaju incidente na terenu”, dodaje se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM zahtevaju od nadležnih institucija da se izvršioci ovog dela privedu pravdi i adekvatno kazne, ali i da se bezbednost podigne na viši nivo, posebno u mešovitim sredinama.