Policiji na Severu iz PR stigao dopis o primeni odluke o tablicama, opomene će izricati i službenici regiona Sever

Ilustracija (Foto: KoSSev)

Za sada mirno protiče prvi dan primene najnovijih mera kosovske vlade – izdavanje opomena vozačima sa srpskim tablicama gradova na Kosovu. Prema medijskim navodima više desetina opomena je već izdato, ali samo na prelazima Jarinje i Brnjak. Sa druge strane, još uvek nema zvaničnih potvrda da su one izdavane i u severnom delu Mitrovice. Ipak, iz regiona Sever Kosovske policije potvrdili su za KoSSev da im je stigao dopis iz Prištine, te da se, iako nije precizirano, podrazumeva da će njihovi službenici izdavati ove opomene.

Kosovska vlada u petak je, tri dana uoči isteka roka (31. oktobar), odlučila da po fazama vrši primenu svoje odluke o preregistraciji.

U praksi će se njihova odluka o uklanjanju srpskih tablica primenjivati sve do 21. aprila 2023. – počev od opomena, preko kazni, probnih tablica, pa sve do potpunog uklanjanja.

Prva faza sa kojom se kreće danas, obuhvata izricanje opomena vlasnicima ovih vozila uz zahtev da odu u Centar za registraciju vozila kako bi ih preregistrovali na RKS.

U obrascu opomene koja se izdaje vozačima ističe se da se ne dozvoljava ulazak i kretanje takvim vozilima i savetuje im se da se jave u centar za registraciju vozila, gde će se snabdeti tablicama sa RKS. 

Sinoć nakon ponoći, prema izveštajima iz više medija, na prelazu Jarinje izdata je prva takva opomena, dok se tokom dana broj povećavao na najmanje 40 opomena, koje su navodno izdate na ovom prelazu i Brnjaku.

Sa druge strane, do sada nema zvaničnih informacija o tome da su opomene izdavane i u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i u severnom delu Mitrovice.

Takođe nema ni zvaničnih informacija o ukupnom broju izdatih opomena.

KoSSev portal se danas obratio dvojici portparola Kosovske policije u Prištini, na zvanični mejl Kosovske policije, kao i Minstarstvu unutrašnjh poslova sa upitima koliko je i na kojim sve mestima izdato ovakvih opomena. Međutim, do objavljivanja ove vesti, odgovor nije stigao.

U Mitrovici je tokom celog dana situacija bila mirna, a nije bio primetan ni pojačan broj policijskih patrola.

Ujedno, na ulicama se najviše mogu videti vozila registrovana upravo na tablice „KM“, kako privatnih tako i službenih.

U gradu se od jutros nalazi veliki broj medijskih ekipa, lokalnih, ali i i onih iz Beograda i Prištine.

Naš portal je od jutros pokušavao da u Kosovskoj policiji regiona Sever dobije informacije o tome, da li je njihova direkcija dobila bilo kakve instrukcije u vezi sa primenom nove odluke kosovske vlade.

Opomene će izricati i službenici regiona Sever

Portparol Kosovske policije regiona Sever, poručnik Branislav Radović, kazao je večeras za KoSSev da im je u međuvremenu iz Prištine dostavljen dopis, odnosno odluka o primeni procesa preregistracije kroz više vaza.

Ovom regionu dostavljen je i obrazac opomene koji bi trebalo da se izdaje vozačima koji još uvek nisu preregistrovali svoja vozila.

Radović je potvrdio da u ovom dopisu ne piše konkretno da bi primenu faza, odnosno izdavanja opomena, a potom i novčanih kazni, trebalo da vrše službenici regiona Sever, ali je naznačio da se to podrazumeva.

„Oni to podrazumevaju čim je prosleđeno svima nama posebno“, poručio je Radović.

Portparol regiona Sever za sada nije mogao da potvrdi da li su policijski službenici regiona Sever počeli da izdaju opomene, odnosno gde će tačno biti stacionirane policijske patrole koje će to vršiti.