Policija potvrdila: Suspendovan Nenad Đurić; Rakić zakazao hitan sastanak

(Foto: TV Most)

Komandir Regionalne direkcije Sever, Nenad Ðurić, suspendovan je zbog “neostvarivanja zakonskih ovlašćenja i sprovođenja službenih odluka”, upravo je saopšteno iz Kosovske policije. Predsednik Srpske liste, Goran Rakić, zbog toga je za subotu sazvao hitan sastanak svih predstavnika kosovskih institucija na severu Kosova, na kome će im predložiti da svi Srbi napuste kosovske institucije.

Kako navode u policiji, Đurića je suspendovao v. d. generalnog direktora Kosovske policije, a na preporuku Policijskog inspektorata Kosova (PIK).

„Dana 03. 11. 2022. godine v. d. generalnog direktora Kosovske policije, a na preporuku PIK-a, suspendovao je regionalnog direktora Severne Mitrovice, od vršenja opštih radnih dužnosti i policijskih ovlašćenja za neostvarivanje zakonskih ovlašćenja i sprovođenje zvanične odluke. Njegova suspenzija je na osnovu zakonskih ovlašćenja, administrativnog uputstva br. 04/19 za prekršaje, mere i disciplinske postupke u Kosovskoj policiji i preporuku PIK-a“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se poručuje da će “Kosovska policija nastaviti da izvršava svoje obaveze u sprovođenju zakonskih zadataka i ovlašćenja, profesionalnio, u službi svih građana bez razlike, stoga neće tolerisati uključivanje bilo kog zaposlenog u aktivnosti ili radnje koje su u suprotnosti sa zakonskim odredbama i administrativnim uputstvima”.

Rakić predlaže da Srbi na severu napuste kosovske institucije 

U međuvremenu je predsednik Srpske liste, Goran Rakić, saopštio da je za subotu zakazao hitan sastanak svih predstavnika kosovskih institucija na severu Kosova, na kome će im predložiti da svi Srbi napuste kosovske institucije na severu, počev od njega lično, pa do Srba iz lokalnih samouprava, tužilaštva, suda, policije, i svih ostalih organa.

Kako je saopšteno iz Srpske liste, Rakić je sastanak sazvao imajući u vidu, kako ju je nazvao, najnoviju sramnu, nelegalnu i antisrpsku odluku Prištine kojom je suspendovan direktor Regionalne direkcije Sever Nenad Ðurić, zbog toga što je odbio da svojim sugrađanima izdaje opomene, za posedovanje legalnih KM registarskih oznaka, a što su rukovodstvo Srpske liste i svi gradonačelnici sa severa juče pozdravili i podržali.

“Imajući u vidu sve pritiske kojima je izložen naš narod i svi ponosni Srbi koji ne pristaju da budu dekor Prištine, potrebno je da u saradnji sa našom državom Srbijom jačamo i gradimo srpske institucije na ovim prostorima”, naveo je Rakić.

On je ukazao da su Ðurića na poziciju direktora Regionalne direkcije Sever birali Srbi i četiri gradonačelnika sa severa, i da Priština nema nikakvo pravo da preduzima bilo kakve sankcije prema njemu.

“Svi mi smo u kosovske institucije ušli, jer je to bio deo Briselskog sporazuma. Imajući u vidu da Priština ne poštuje potpisano, jasno je da mi nemamo šta da tražimo u tim institucijama, jer je očigledno da Priština bez ikakvih posledica krši svaki od potpisanih sporazuma”, poručio je Rakić.

Time, ujedno, žele da poruče da politički predstavnici srpskog naroda neće dozvoliti da se napada srpski narod, “niti će nemo posmatrati kako Priština sprovodi teror nad građanima”, zaključio je Rakić.

Podsetimo, Đurić je saopštio juče da srpski pripadnici policije neće sprovoditi odluku kosovske vlade o uručivanju opomena vozačima koji voze automobile sa “KM” registarskim tablicama.