Mitrovdanske zadušnice obeležene na Orahovačkom groblju

Mitrovdanske zadušnice u Orahovcu (Foto: Radio Goraždevac)

Liturgijom i pomenom u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, a zatim izlaskom na groblje obeležene su Mitrovdanske zadušnice u Orahovcu.

Meštani su tradicionalno posle liturgije obišli grobove svojih bližnjih na oba pravoslavna groblja u ovom mestu. Na groblju koje se nalazi u porti crkve, sahranjivani su preminuli u periodu od 1999. do 2014. godine, kada je blagoslovom vladike raško-prizrenskog Teodosija ponovo počelo sahranjivanje na starom groblju.

Staro groblje se nalazi u delu grada u kome nema srpskog stanovništva a najveći broj nadgrobnih spomenika i krstova je oskrnavljen i polomljen.

Jedan od takvih slučajeva je i sa krstom na grobu Slobodanke Baljošević koja se upokojila na Veliku Sredu ove godine.

Mitrovdanske zadušnice u Orahovcu (Foto: Radio Goraždevac)

Njena snajka, Jovana Baljošević kaže da je krst na grobu više puta lomljen ali i ponovno postavljan:

Moja svekrva, Slobodanka, se upokojila na Veliku sredu, a krst na njenom grobu je već posle dve nedelje polomljen. Dever ga je popravio, ali su ga ponovo polomili. Pre neki dan smo bili popravili, danas opet kad smo došli zatekli smo ga polomljenog i bačenog pored groba-priča Jovana Baljošević, snaja pokojne Slobodanke.

Danas kad smo došli zatekli smo i krst na grobu Angeline Grković polomljen-dodaje Jovanin suprug Dejan Baljošević pokazujući na grob u blizini sa polomljenim krstom.

Angelina Grković je starica koja je poslednja sahranjena na Orahovačkom groblju i krst joj je već polomljen.

Meštani Orahovca su već navikli da ih na groblju dočekuju polomljeni krstovi i spomenici. Na početku su se žalili, prijavljivali policiji, a posle su odustali jer do sada za to niko nije odgovarao.

Ipak, mešatani su zadovoljni što barem mogu nesmetano da sahranjuju svoje bližnje uz nadu da će njihovi krstovi stajati uspravno na grobovima njihovih upokojenih roditelja, prijatelja, bližnjih…