Zatvara se Radio Kim?

Ilustracija (Foto: arhiva Kim)

Više ljudi nam se poslednjih dana obratilo sa pitanjem: “Da li je tačno da se zatvara Radio Kim?”

“Priča se, tako smo čuli, da se zatvara Radio Kim. Da li je to tačno?” obično glasi pitanje, na koje odgovaramo osmehom. Većina zainteresovanih koji žele potvrdu tačnosti ove informacije zaista izražava svoju zabrinutost, nadajući se da je netačno ono što su čuli, dok oni koji tu informaciju šire, izgeda potajno gaje nadu da je istinita.

Radio Kim je medij koji je, zahvaljujući brzini i tačnosti izveštavanja, prisustvu događajima i profesionalnom pristupu novinarstvu, tokom skoro 22 godine rada postao prepoznatljiv na Kosovu i šire. Svojim nezavisnim i profesionalnim odnosom, naša redakcija je uspela da pridobije publiku koja je ljubitelj proverenih činjenica, ali i da zabrine mnoge koji bi da takve činjenice prikrivaju.

Ako proverite naslovnu stranu našeg internet portala, lako ćete uočiti da je od pre nekoliko dana raspisan konkurs za prijem novinara/novinarki, što ukazuje na rast i razvoj našeg medija, a nikako na gašenje. Osim toga, u toku su pripreme za početak izrade novog veb sajta koji će biti znatno sadržajniji, uz potpuno prilagođavanje korišćenju na mobilnim telefonima, a prevashodno korisnicima društvenih mreža. On će do kraja godine, a naročito početkom nastupajuće 2023. biti obogaćen novim sadržajima: videokastovima, analitičkim tekstovima, video prilozima o životu na Kosovu i zadržati sve dnevno-političke sadržaje i teme kojima smo se i do sada bavili. Naš medij trenutno rukovodi sprovođenjem nekoliko širih projekata, a u pripremi je još nekolicina, za šta uživa podršku vladinih i nevladinih organizacija i pojedinaca.

Činjenica da će 15. novembra biti obustavljeno emitovanje kablovskog kanala TV Kim, u okviru koga je program emitovan poslednjih osam godina, ne znači da će naš medij prestati sa radom. Uz Radio Kim koji postoji skoro 22 godine i portal www.radiokim.net koji je četiri godine mlađi od radija, naša kablovska televizija je u proteklom periodu, pre svega, služila da vesti Radija Kim dopru i do televizijskih gledalaca. Međutim, zbog finansijske neisplativosti održavanja kablovskog kanala, uprava Radija Kim je odlučila da od Nezavisne medijske komisije ovoga puta neće tražiti produženje licence za njegovo emitovanje koja ističe 15. novembra.

Sva ozbiljna medijska istraživanja pokazuju da su na televiziji najpopularniji sportski i zabavni programi, dok je težište publike koja želi i konzumira dnevne vesti usmereno na internet sadržaje. Zato će redakcija našeg medija sve svoje resurse i usmeriti na održavanje kvaliteta našeg portala, kao i na njegovo unapređenje i poboljšavanje u narednom periodu. Svi video sadržaji će se, kao i do sada, nalaziti na našem portalu i na Jutjub kanalu.

Kroz istoriju, mnogi profesionalni i nezavisni mediji su nastajali i nestajali, i to nije ništa neuobičajeno u ovom poslu. Iako to još uvek nije ni na vidiku, jednoga dana će i Radio Kim, možda, prestati sa radom. Za sada se to, međutim, neće dogoditi.