Albanske NVO: Srbi da se bezuslovno vrate u institucije

Ilustracija (Foto: Igor Vuković)

Nekoliko albanskih nevladinih organizacija sa Kosova pozvalo je u svom obraćanju javnosti “Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države da budu kategoričnije u stavovima i odlučno zahtevaju da se Srbi bezuslovno vrate na svoje pozicije u institucijama Republike Kosovo”.

Organizacije civilnog društva (OCD) su ocenile da je “politička akcija dela srpskih predstavnika na Kosovu, pod upravom i nakon sastanaka sa predsednikom Srbije u Beogradu, izvedena pod izgovorom da je direktor policije u Severnoj Mitrovici suspendovan sa funkcije nakon odbijanja da sprovede zakonsku odluku Vlade Kosova 28.10.2022”.

Potpisnici saopštenja su naveli da “njihovo povlačenje iz institucionalnog života podriva sva dosadašnja dostignuća dijaloga, a postupci pojedinih predstavnika srpske zajednice u režiji Beograda poništavaju bilo kakve uspehe u dijalogu”, kao i “sve do sada postignuti sporazumi, čiju primenu garantuje Evropska unija”.

“U periodu kada stranke, uz podsticaj i posredovanje Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, razgovaraju o postizanju pravno obavezujućeg konačnog sporazuma, nedavnim postupkom Srpske liste, koju predvodi Srbija, otkazuje se sporazum iz 2013. godine i postignuti drugi sporazumi, ali i narušava svaka mogućnosti postizanja noviih sporazuma”.

Iz NVO-a je uočena i “nesposobnost međunarodne zajednice pod vođstvom Evropske unije i uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država da garantuje sprovođenje dogovora postignutih dijalogom”

“To stvara ambijent nepoverenja u ovaj proces. Stoga, Evropska unija mora zauzeti čvrst stav protiv ovih akcija, da ne dozvoli da sporazumi o dijalogu budu toliko ranjivi svakodnevnom politikom strana u dijalogu i da garantuje da su svi do sada postignuti i novi sporazumi obavezujući”.

Oni su naglasili da “povlačenje sudija i tužilaca iz sudova i tužilaštava Republike Kosovo ima nepopravljive negativne posledice na ove institucije i, kao posledicu, na građane”.

“I Vlada Kosova i Vlada Srbije trebalo bi da budu više posvećene sprovođenju do sada postignutih sporazuma bez razlike i da izbegavaju retoriku i postupke koji podrivaju bezbednost i stabilnost postignutu uz mnogo truda”, dodaje se u saopštenju.

“Evropska unija i Sjedinjene Američke Države treba da budu kategoričnije u stavovima i odlučno zahtevaju da se Srbi bezuslovno vrate na svoje pozicije u institucijama Republike Kosovo. Oni treba da nastave sa zahtevima za sprovođenje obaveza dve strane shodno Briselskim sporazumima, te iskazivanje posvećenosti dve strane dijalogu zarad postizanja konačnog sporazuma”, zaključeno je.

Saopštenje su potpisale sledeceće OCD: Çohu (Ustani), Grupi për Studime Juridike dhe Politika (Grupa za pravne i političke studije), Iniciativa për Progres (Inicijativa za napredak), Instituti Columbus (Institut Kolumbus), Instituti i Kosovës për Drejtësi (Kosovski institut za pravosuđe), Lëvizja Fol (Pokret “Reci”).