Hovenijer: Kosovo i Srbija da pokažu kreativnost i fleksibilnost u dijalogu

(Foto: KoSSev)

U Briselu su srpska i kosovska strana juče preuzele obavezu da se ‘da se hitno i u potpunosti koncentrišu na predlog za normalizaciju odnosa’, a koliko brzo će Beograd i Priština postići dogovor, zavisi od njih samih, kazao je u večerašnjem intervjuu za Klan Kosova američki ambasador Džefri Hovenijer.

Iako smatra da se sada dve strane nalaze na brzom putu da postignu ono što se predstavlja kao sporazum o normalizaciji odnosa, nije precizirao rok da se isti i postigne.

„To zavisi od samih strana, ali jedna od važnih obaveza koje su obe strane preuzele jučerašnjim sporazumom je, citiram, ‘da se hitno i u potpunosti koncentrišu na predlog za normalizaciju odnosa’. U samom dokumentu su navedeni neki konkretni sastanci koje vodi EU, čija je svrha da se radi na njima i prezentuju rezultati. EU može da govori o ovim rokovima, ali ovo je na brzom putu, ovo je u vremenskom okviru koji pokazuje hitnost ovog pitanja“, rekao je Hovenijer.

Američki ambasador je pozdravio sinoćni dogovor tablicama, smatrajući da je to jedan od „većih i značajnih koraka“, ne samo za Kosovo, već i za Srbiju, naglašavajući da je na njemu zahvalan vladi u Prištini. Način na koji je Kurtijeva vlada postupila juče, ocenio je kao „konstruktivan i od pomoći“, te da je reagovala upravo u pravcu na koji je čitava međunarodna zajednica htela da vidi da Priština tako postupa.

„Jedna od stvari, na čemu sam zahvalan i mislim da je zahvalna cela američka ambasada i američka vlada, jeste činjenica da je juče postignut dogovor uz posredovanje EU, između Kosova i Srbije, za urađene dve vrlo važne stvari. Jedno je da se izbegne dalja eskalacija i preduzmu koraci koji smanjuju eskalaciju koja je nastala zbog primene režima registarskih tablica, a druga obaveza je bila da se hitno pristupi predlogu za normalizaciju koji je iznela Evropska unija i koji je podržan iz Francuske i Nemačke – da se nastavi sa ovim veoma važnim pitanjem“, rekao je Hovenier.

Hovenijer je naglasio da Kosovo i Srbija nadalje treba konstruktivno da se angažuju u dijalogu.

Ujedno je kazao da EU može govoriti o roku za sporazum koji podrazumeva normalizaciju odnosa, ali i da su na „brzom putu“.

„Pa, postoji niz stvari o kojima treba razgovarati u kontekstu ovog predloga za normalizaciju odnosa dve strane, a ono što Srbija i Kosovo treba da urade jeste da se konstruktivno angažuju u tim pregovorima. Posrednici EU će pomoći u definisanju dnevnog reda u saradnji sa stranama. Tražimo fleksibilnost, kreativnost i napore da se ovaj sporazum o normalizaciji odnosa unapredi“, kazao je Hovenijer.