Eskobar i Hovenijer sa Osmani i Kurtijem o situaciji na Severu

(Foto: Kabinet kosovskog premijera)

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, već drugi dan boravi na Kosovu. Nakon što je juče posetio Visoke Dečane, danas se sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, a potom i premijerom Aljbinom Kurtijem.

Sastanak sa Osmani trajao je oko dva sata, a prisustvovao je i američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer. Razgovarali su, između ostalog, i o situaciji na Severu Kosova, saopštio je kabinet kosovske predsednice.

Osmani je Eskobaru istakla „hitnu potrebu da se uklone barikade na Severu“, koje su, kako je još jednom kazala, postavile ilegalne strukture „organizovane u kriminalne bande kojima rukovodi Vučić“.

Ujedno se zahvalila na jasnoj poruci SAD-a, a u vezi sa situacijom na Severu, odnosno na zahtevu za uklanjanje barikada, te osudi napada na Kosovsku policiju i vozilo EULEX-a.

Na vozilo EULEX-a je 10. decembra oko 21.30 časova, u trenutku kada se ono iz pravca Južne Mitrovice približavalo barikadi u Rudaru, bačena šok-bomba. Ovu vest saopštio je sam EULEX narednog dana, što je bio povod za seriju najoštrijih osuda međunarodnih zapadnih misija i diplomata. Desetog decembra takođe je Kosovska policija izvestila o više napada na Kosovsku policiju u blizini jezera Gazivode.

I ovom prilikom Osmani je kazala da je Kosovo konstruktivan strana u procesu dijaloga, a da Srbija, kako kaže, pokušava da „naruši dijalog za uzajamno priznanje“.

Razgovarali su i o unapređenju odnosa SAD-a i Kosova, odnosno o zahtevu Vjose Osmani za početak strateškog dijaloga, te integraciji Kosova u evroatlantske strukture.

(Foto: Kabinet kosovske predsednice)

Gabrijel Eskobar i Hovenijer sastali su se potom i sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem. U kratkom saopštenju Kurtijevog kabineta, navodi se da su takođe razgovarali o trenutnoj situaciji i nedavnim dešavanjima na Severu, te da je i na ovom sastanku „naglašeno da se barikade moraju odmah ukloniti“.

Bilo je reči i o dijalogu Beograda i Prištine, a kabinet kosovskog premijera navodi da je ovaj sastanak održan u okviru najavljene posete Dereka Šolea, koji na Kosovo, međutim, nije došao jer je, kako je saopštio, pozitivan na kovid.

I Eskobar je medijima okupljenim isped zgrade Vlade nakon sastanka sa Kurtijem kazao da je ova poseta deo redovnih. Prištinski mediji prenose da Eskobar večeras nije hteo da komentariše situaciju na Severu.

Hovenijer i Eskobar sastali su se i sa predstavnicima civilnog društva.

„Zamenik pomoćnika sekretara Eskobar pridružio mi se danas u velikim diskusijama sa različitim predstavnicima civilnog društva sa celog Kosova. Civilno društvo ima nezamenljivu ulogu u držanju institucija odgovornim i zagovaranju i izgradnji bolje budućnosti za sve“, poručio je Hovenijer u kratkoj objavi na Tviteru.

(Foto: Džefri Hovenijer/Tviter)

Ovi sastanci dolaze u jeku najnovije krize na Severu, odnosno barikada koje traju već tri dana, a koje su postavljene nakon hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije, Dejana Pantića.

Svemu je prethodilo masovno napuštanje većine kosovskih institucija na Severu, uključujući i lokalne samouprave, ali i vladu i skupštinu u Prištini zbog odluke o tablicama i odbijanja da se formira ZSO. Tenzije su dodatno podgrejane raspisivanjem izbora, što je dovelo i do incidenata u Zubinom Potoku i Mitrovici kada su Srbi sprečili ulazak predstavnika OIK-a i policije u kancelarije Opštinske izborne komisije. Potom su se rasporedile pojačane snage KP na Severu, a usledila su i hapšenja za ranije optužbe, ali i za incidente koji su se dogodili prethodnih dana. Srbi su na treće hapšenje, odnosno hapšenje bivšeg policajca, odgovorili barikadama koje su ušle u treći dan. Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju, koju su međunarodni akteri zvanično okarakterisali kao pogoršanu. Visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, zatražio je večeras slanje dodatnih snaga EULEX-a na Kosovo.