Rašić: Postoji rok za uklanjanje barikada

Nenad Rašić (Foto: Kim)

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić rekao je da postoji rok za uklanjanje barikada na severu Kosova i da će ih ukloniti oni koji su ih i postavili. O tom roku nije hteo da govori detaljno ali je naglasio da su barikade postavljene kako bi Beograd ojačao svoju poziciju u pregovorima u postizanju finalnog dogovora sa Prištinom.

Rašić očekuje da će do uklanjanja barikada doći političkim dogovorom.

“Neću ulaziti u to ko je i kako organizovao barikade, iako mi to svi znamo. Nema potrebe ponavljati, ali je najpravednije rešenje da se to uradi političkim putem, odnosno dogovorom. Ja inače mislim da su barikade bile podignute da bi ta pregovaračka pozicija u ovom slučaju Beograda bila bolja ili jača. Iako se spekulisalo oko toga, ipak postoji neki rok za, neki ga nazivaju finalnim dogovorom, ali ja smatram da će biti jedan od finalnih dogovora jer dogovori su uvek proces i takođe je implemntacija dogovora jedan dug proces. U ovom slučaju, u tom političkom kontekstu Beograd je podigao ulog time što je podigao barikade”, kaže Rašić.

On očekuje da upravo francusko-nemački predlog bude temelj dogovora Beograda i Prištine o kome javnost pa i on sam malo zna.

“Da budem iskren vrlo ga je teško naći, što znači da su ti međunarodni pregovarači ovog puta vrlo ozbiljni u rešavanju `naših nesporazuma` jer da budemo realni, verovatno su se i oni umorili od toga koliko mi možemo da komplikujemo. Tako da je podignut ulog barikadama, da je to zbog pregovačke pozicije i da su sami ti ljudi koji su ih postavili skloniti barikade”.

Kaže da ne bi voleo da se barikade uklone silom.

“Bilo ko, pa makar to bio i KFOR u koji mi ljudski imamo poverenje. Ali ne zaboravimo da su to vojnici. Ako naređenje bude došlo oni će naravno silom ukloniti te barikade”, kaže Rašić.

Dodaje da postoji rok za uklanjanje barikada ali o tom roku nije želeo da govori detaljno.

“Ali da, postoji jedan rok po kome ti koji su postavili barikade treba i da ih skinu”, rekao je Rašić.

“Postoji volja da se jedan broj policijaca vrati u službu”

Rašić je istakao da je razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o povratku Srba sa severa u institucije, pre svega u policiju.

“Smatram da postoji dobra šansa da jedan broj pripadnika policije može da se vrati na svoja radna mesta. To nije završena priča, ali jesmo pričali u tom duhu sa premijerom i sa drugim predstavnicima i mislim da će Ministarstvo unutrašnjih poslova pokazati model kojim će jedan broj moći da se vrati”.

O detaljima Rašić nije mogao da govori, ali je naglasio da postoji politička volja.

“Naravno to su oni koji su savesno radili svoj posao, a većina njih je takva i bila. Smatram da je to od izuzetne važnosti, ne samo za ljude na severu kao bezbendost, nego i za same te policijace koji imaju karijeru i po 15, 20 ili više godina. Postoji mali prozorčić i ja sa premijerom pokušavam da zajedno nađemo mogućnost i pozovemo da budu opet deo institucija. Naglasio je ipak da niko nikoga neće silom terati da se vrati”.

Rašić i Bogdanović potpisali sporazum o saradnji

Predsednik Građanske inicijative „Sloboda, pravda, opstanak“ i novoimenovani ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić i predsednik Pokreta „Odgovor“ Boban Bogdanović potpisali su u Medija centru u Čaglavici memorandum o saradnji i zajedničkom predstavljanju.

Rašić je nakon potpisivanja kazao da bi ova saradnja trebalo da bude element za uspostavljanje komunikacije i saradnje Srba sa Kosova sa Beogradom.

„Mi ćemo zastupati, bićemo glas Pokreta `Odgovor` na Kosovu, takođe će Pokret `Odgovor` biti glas naše GI `Za slobodu, pravdu i opstanak` u Beogradu“.

On je konstatovao da komunikacija „nije najbolja“, te da će potpisivanje ovog sporazuma nju unaprediti.

Lider Pokreta „Odgovor“ Boban Bogdanović kazao je da su „prepoznali problem srpske zajednice na severu Kosova“, te da će učiniti sve da zajedničkim snagama rade na suživotu Srba i Albanaca i evropskim integracijama Kosova.

„To će biti veoma težak posao zato što ćemo imati dosta političkih neprijatelja, pogotovu u Beogradu ali to će nama biti, predpostavljam imperativ da snažnije sarađujemo i da pokušamo da sve probleme koji dolaze, kako iz Beograda, tako iz Prištine rešavamo na miran način, dijalogom i saradnjom sa međunarodnim zajednicama na Kosovu“, naveo je on.

Bogdanović je kazao da mu je drago jer je kosovska vlada podnela zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

„Nadam se da će taj trend Kosova prema evropskim organizacijama biti dobro prihvaćen i da ćemo na taj način stvoriti dodatne pozitivne uslove za suživot Srba i Albanaca“.

Rašić je naveo da su od potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine kosovski Srbi izgubili moć odlučivanja.

„Sada vidimo da mi ne da smo integrisaniji, nego smo dezintegrisaniji nego što smo nekad bili. Prema tome, posedice takvih pregovora gde kosovski Srbi nisu uključeni su takvi kakve vidimo i na kraju dolazi do toga da su obe strane sve dalje jedna od druge i da na kraju proživljavamo onaj mučni život koji mi kosovski Srbi najbolje znamo“, rekao je on.

Lider GI “Sloboda, pravda i opstanak” napominje da je „krajnji momenat“ da se Srbi sami pitaju o svojoj budućnosti na Kosovu.

„Videli smo da ovo što drugi rade, ne ide u dobrom smeru i to će po mom skromnom mišljenju samo produžiti agoniju našeg ostanka ovde, gde mi svakog dana gubimo po jednog ili dvoje mladih koji odlaze bespovratno“, istakao je Rašić.

Bogdanović je kazao da je ovih dana obišao i sever Kosova, te „alternativnim putevima“ došao do Čaglavice na današnju konferenciju za štampu.

„Činjenica je da su Srbi na severu Kosova taoci katastrofalne politike Aleksandra Vučića. Nažalost, sever Kosova je najveća `favela` (naziv za divlja naselja) u srcu Evrope, gde imamo kriminalne falange koje vedre i oblače i oni su gospodari života i smrti na severu Kosova, a svi građani Kosova na severu su njihovi taoci. Nažalost, ako pravimo paralelu građani Srbije su takođe taoci loše, pogrešne, ratno-huškačke politike koja dolazi sa Andrićevog venca 1 uz pomoć lažne opozicije koja se utrkuje u šibicarenju sa kosovskom politikom“, rekao je Bogdanović.

Dodaje da nema evropske integracije Kosova bez partnerstva između srpskog i albanskog naroda.

„To je ono što će ovu državu čini jačom. Albancu je Albanija majka, Srbinu je Srbija majka ali ja Kosovo naša domovina“, kaže Bogdanović.

Napominje da je za njega Briselski sporazum suspedovao Rezoluciju 1244.

„Dokument kojim su Aleksandar Vučić i Ivica Dačić priznali Republiku Kosovo. I mi ne možemo da žmurimo nad tim, to je završena priča“, zaključio je Bogdanović.