Rakić: Nek naša dela budu takva da nas se preci ne stide a potomci ponose

Goran Rakić (Foto: Kossev)

Neosnovana hapšenja i tajni spiskovi svakodnevni su teror za odstrel Srba specijalaca Aljbina Kurtija nad Srbima. To je i razlog za to što su se u Rudaru danas sabrali Srbi na protestu, opisanom kao najveći ikada, poručio je Goran Rakić, prvi čovek Srpske liste. „U Rudaru kod Krsta, da ispod Zvečanske tvrđave, poručimo Prištini i njihovim mentorima da smo tu, da želimo mir ali isto tako da želimo slobodu i da se nećemo predati onima koji bi da zatru sve što je srpsko“, poručio je prvi političar Srba sa Kosova.

Hapšenje bivšeg kosovskog policajca Dejana Pantića zvanično je povod za 13-dnevne barikade na magistralnim putevima severnog Kosova, dok su povod za današnji najveći skup ikada, kako je to juče najavljeno, izjave nemačkog ambasadora u Prištini i Aljbina Kurtija o potrebi da se uklone barikade, koje su srpskoj javnosti predstavljene kao „pretnja srpskom narodu“ i „poziv na ubijanje“.

Za Rakića, sumnje nema – na barikadama nisu samo Srbi, i svima njima koji sa Srbima protestuju, kako tvrdi zavalio se.

„Narode naš! Srbi, Bošnjaci, Goranci, Romi i svi ostali koji već dve nedelje po kiši, snegu, vetru i hladnoći branite svoje pravo na postojanje na ovim prostorima, Hvala vam! Hvala što ste ovde svakoga dana, što razumete da smo na ovaj potez naterani! Hvala vam što istrajavate i što jasno poručujete da nema predaje. Ma kolika bila velika sila koja preti, životi naše dece i naš opstanak na ovim prostorima su razlog da istrajemo do ispunjenja naših zahteva“.

Potvrđujući da je sa sestrama i braćom sa Severa, naglasio je da su tu i braća iz svih opština sa juga.

„A kada smo ovako jedinstveni i složni, onda se naš glas bolje čuje i u Prištini, i u Briselu, i u Berlinu i u Vašingtonu“, kazao je Rakić.

Slavni preci su nam utrli put i danas sa malog Zvečana gledaju u nas, njihove potomke. Nek naša dela budu takva da nas se preci ne stide ali i da se naši potomci ponose

A ono što nije za ponos je zlo koje stiže iz Prištine.

„Zlo koje se nadvilo nad nama nad nama je strašno. Tajni spiskovi i liste za odstrel Srba pokazuju kako izgleda demokratija Aljbina Kurtija“.

Iznevši opasku da međunarodnoj zajednici smetaju barikade ali ne smeta maltretiranje Srba poručio je:

„Svoji smo na svome. Ne možemo da ćutimo i na nepravdu, na prebijanje našeg naroda da pristanemo da tiho nestanemo s naše zemlje“.

„Gospodo međunarodni predstavnici! Izvinite što ne možemo mirno da stojimo dok nas gaze. Što suze nase dece remete vašu idiličnu sliku demokratskog Kosova. Znam da znate ali ponavljam, rešenje za ovu krizu je u Prištini“.

A zahtevi su jasni: Da se najhitnije oslobode „neosnovano uhapšeni Miljan Adžić i Dejan Pantić“, da se povuku „tajni spiskovi za odstrel Srba“, te da se povuku sve specijalne jedinice Kosovske policije sa dugim cevima i oklopnim vozilima, uz garancije KFOR-a da neće više da dolaze na Sever.

„Bez ispunjenja ovih uslova, nema povlačenja barikada jer nam je dojadilo koje od nas sledeći na spisku za hapšenje ili odstrel. Samo zato što smo Srbi što smo se drznili da nas progone sa vekovnih ognjista“, kazao je.

Na kraju je uputio poziv na demokratsku borbu jer odavde nema nazad.

Više hiljada ljudi pratilo je današnji protest, što je potvrdila i Kancelarija za KiM, iako je Kosovska policija navela da ih je bilo 1,500.