’’Niti sme Vučić sa vojskom, niti sme Kurti sam da ruši barikade’’

Novinar Branislav Krstić (Foto: Kim)

“Na severu Kosova je trinaest barikada i biće ih još. Prema svedočenju mojih drugara, svaki od njih je odlučan da ispred svoje kuće postavi još jednu. Ono što je sasvim sigurno, to je da ni Vučiću neće biti dozvoljeno da na sever Kosova uđe sa vojskom, niti Aljbin Kurti sme, niti mu je dozvoljeno da sam ruši barikade”, rekao je za Radio Kim novinar i analitičar Branislav Krstić.

Imamo situaciju koju možemo da nazovemo pat (neutralnom) pozicijom u kojoj se neće događati ništa značajnije, smatra Krstić.

“To je situacija u kojoj se Srbi zatvaraju od mogućnosti eventualne nove provokacije od strane vlasti u Prištini. Uslovi koje postavljaju Srbi za ukidanje barikada, svima je jasno da, poznavajući političko delovanje Aljbina Kurtija, njegovu tvrdoglavost, upornost i istrajnost na pogrešnim odlukama, on to neće uraditi”, dodao je on.

Srbi na severu Kosova se nalaze u situaciji koja, prema njegovim rečima, “vrišti za reagovanjem američke administracije”.

“S obzirom da se pokazalo da lideri evropskih institucija nemaju dovoljno kredibiliteta niti autoriteta nad kosovskim vlastima, američka administracija jedina ima tu mogućnost da i jednom i drugom lideru nedovršenih zemalja na Balkanu uvrne ruku i vrati ih za pregovarački sto da dijalogom reše nešto što se zove budući život građana na Kosovu”, kazao je Branislav Krstić.

Po komentarima na društvenim mrežama lako je uočljivo da se netrpeljivost između Srba i Albanaca u poslednje vreme osetno povećala.

“Vi ćete na društvenim mrežama videti istaknute advokate i novinare. Ako pogledate debate sa analitičarima na prištinskim nacionalnim televizijama, tu se vidi ekspanzija jezika mržnje prema Srbima, dakle prema građanima Kosova srpske nacionalnosti. To ide u prilog premijeru Kosova koji na severu ima samo jedan interes, teritoriju, ali ne i ljude koji tamo žive, a to neće moći”, naglasio je on.

Krstić je dodao da je ova situacija epilog višegodišnjeg animoziteta Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića.

“Zabrinjavajuće je da međunarodni autoriteti, kada to kažem, mislim na evroatlanske interesne grupe, odnosno američku administraciju i EU, da oni tolerišu ovakvo obostrano siljenje od strane Beograda i Prištine, a žrtva je samo narod na Kosovu”, kazao je on.

Prema Krstićevim rečima, postoji jedna činjenica koja bi mogla da “zabrine sve nas na Kosovu”.

“Sa jedne strane imamo toleranciju američke administracije za sve ono što režim iz Beograda kao poruku, naredbu ili kao preporuku govori Srbima na severu Kosova, a sa druge strane imamo direktnu podršku Britanske i Nemačke ambasade u Prištini koje podržavaju Kurtija u sprovođenju svojih jednostranih odluka. Nameće se pitanje, da li to nama nekakve interesne evroatlanske grupe pripremaju konflikt na Kosovu? Iskreno se nadam da nisam u pravu, da je to samo konstrukcija moguće analize. Ovo što danas imamo je samo jedan stepen u pravcu podizanja tenzija na Kosovu”, naveo je.

Krstić je naglasio da su narodu na Kosovu preko potrebni mir, život i deca koja slobodno idu u škole.