Aleksandar Ivanović: Gde su podaci o Oliverovom ubistvu

(Foto: N1)

Pored Kosova i Metohije, sada i građani centralne Srbije imaju priliku da zbog tenzičnih odnosa u poslednjih par meseci na Kosovu, vide podignut nivo pažnje svih bezbednosnih struktura, medija, političara. Postavlja se pitanje – gde su rezultati te kontrole od 16. januara 2018. godine, izjavio je za Radio Kontakt Plus Aleksandar Ivanović, bratanac Olivera Ivanovića.

U ponedeljak, 16. januara, navršava se tačno pet godina od ubistva srpskog političara sa Kosova i Metohije, Olivera Ivanovića. Izvršioci njegovog ubistva, kao i nalogodavci još uvek nisu poznati.

Aleksandar Ivanović je uveren da je nemoguće da centri moći, odnosno, bezbednosne službe, ne znaju ništa o ubistvu njegovog strica.

„Pokušajte da zamislite – da li je moguće da se desi nešto na severu, a da to ne zna KFOR, srpske bezbednosne službe ili da to ne znaju bezbednosne službe iz Prištine ili bilo ko iz centara moći. To je prosto nemoguće. Sada kada ih slušate kako analiziraju sadašnje nemile događaje, vi shvatite iz njihove priče, da se hvale kako oni imaju apsolutnu kontrolu i kako sve vide. Ta kontrola nije uspostavljena u poslednjih šest meseci. Ta kontrola i sa srpske strane i međunarodne zajednice i od strane Prištine, postoji tamo od završetka sukoba. Postavlja se pitanje – gde su rezultati te kontrole od 16. januara 2018. godine. Dajte da vidimo gde su te vaše analize, gde su ti vaši obaveštajni podaci. Kako je moguće da u centru Kosovske Mitrovice ne možete da pribavite podatke o tome ko je danima pratio i ko je ubio čoveka koji se bavio javnim poslom, odnosno politikom“, pita Aleksandar Ivanović.

Dodaje da se sa ove vremenske distance, iako se to od početka znalo, vrlo jasno može zaključiti da je reč o politički motivisanom ubistvu.

„Oliver je nekome smetao u toj političkoj igranci koja se odvija dole i on je zato ubijen. Očigledno da je reč o moćnom pojedincu ili grupaciji koja definitivno ima spregu i sa kriminalom i politikom, jer se prosto jako vidi i oseća u vazduhu da nema spremnosti ni dan-danas da se to ubistvo rasvetli do kraja“, smatra Aleksandar Ivanović.

Na pitanje kako komentariše najnovije tvrdnje predsednika pokreta „Odgovor“ Bobana Bogdanovića, da je na Olivera pucao čovek pod nadimkom „Crnogorac“, pripadnik kavačkog klana, Aleksandar Ivanović kaže da javnost ne bi trebalo time da se bavi, već nadležni organi.

„Trudim se da sa svoje strane dam maksimalan doprinos da od celog tog slučaja ne napravimo neki rijaliti program. O njemu se komentariše na nekim konferencijama za štampu i onda javnost analizira da li je to dovoljno uverljivo, ima li tu dovoljno dokaza ili ne. Prosto, mi ne gledamo film, ne pratimo neku televizijsku seriju. Reč je o vrlo realnom i nesrećnom događaju. Svakoga ko iznese neki podatak, postoji tačno definisani organi koji moraju da uzmu u razmatranje svaku činjenicu, svaku okolnost, da sve to provere do tančina i da onda nešto uzmu u dalji rad ili da prosto odstrane. U krajnjoj liniji i neka lažna optužba je takođe krivično delo. Tako da to nisu stvari kojima bi trebalo javnost da se bavi, već se zna ko to treba da radi“, izričit je.

Konstatuje da je mnogo veći problem to što se nadležni organi ne bave na dovoljno profesionalan način slučajem Olivera Ivanovića od toga „šta je bilo ko od sporednih lica izjavio u vezi sa njegovim ubistvom“.

Osim određenih predistražnih radnji, javnosti nisu poznati bilo kakvi drugi ozbiljniji koraci koje je napravilo srpsko pravosuđe u cilju rasvetljavanja ubistva Olivera Ivanovića, ukazuje. S tim u vezi, primećuje da se u Beogradu mnogo više angažuju kada istražuju krađu automobila neke viđenije osobe, nego što su angažovani na rešavanju Oliverovog slučaja.

„Ceo slučaj je obavijen nekim velom tajni, ne znam zašto. Poređenja radi, i to ponavljam često – vi sa druge strane imate jednu grupu koja se procesuira trenutno, u pitanju je grupa Veljka Belivuka. Imali smo priliku da na udarnim terminima na televizijama sa nacionalnom frekvencijom gledamo neke scene koje liče kao da su iz horor filmova i sad taj slučaj nije pod velom tajni, a nekako iz nekog neobjašnjivog razloga je Oliverov slučaj pod velom tajni. Nemam racionalno objašnjenje za tako nešto. Dakle, prosto mogu da kažem da se u Beogradu ne dešava ništa specijalno“, navodi Aleksandar Ivanović.

Sa druge strane, ukazuje i na manjkavosti u postupku u Prištini. Kao primer navodi činjenicu da su u prethodnom periodu određeni zaštićeni svedoci odustali od svedočenja. Uveren je da su upravo oni bili oslonac tužilaštvu, ali i celoj optužnici.

„Ti svedoci su odustali od svog svedočenja pod istim izgovorom – da su zabrinuti za ličnu bezbednost. Te institucije nisu bile kadre čak ni da zaštite njihov identitet. Dakle, u pitanju je neko moćan ko može da dopre i do identiteta tih osoba, da pošalje pretnju. Oni se svi naravno plaše za svoj i život članova porodice, tako da to u ovom trenutku govori da i dalje ne postoji spremnost da se to reši na adekvatan način“, kaže Aleksandar Ivanović.

Prema njegovom mišljenju, glavna prepreka u rasvetljavanju ubistva Olivera Ivanovića i u srpskom i u kosovskom pravosuđu je isključivo trenutna politička klima.

Ipak, veruje da će doći momenat kada će postojati iskrena namera da se ovo ubistvo rasvetli, te da će u nekom trenuku, kako kaže, sve ono što već godinama kruži u nekim bezbednosnim krugovima, dobiti svoj epilog.

„Ni ubistvo Stambolića nije rešeno u danima i neposredno u godini ili nakon dve godine. Rešenje tog ubistva je sačekalo promenu nekih političkih okolnosti pre svega, a onda se došlo i do pocesuiranja i do nekih rezultata u istragama i sudskim postupcima. Tako da verujem da bi i ovde moglo da se desi nešto slično. Tog trenutka će shvatiti da postoje i neki zaštićeni svedoci, neki snimci, da ima ozbiljnih izvora saznanja, posrednih, neposrednih i tog trenutka će taj slučaj u jako kratkom vremenskom intervalu dobiti svoj epilog. Da li će taj trenutak biti u narednoj godini ili za narednih pet godina, ja to ne znam. Da je do porodice Ivanović, do ovoga ne bi ni došlo ili bi se 17. januara 2018. godine saznalo“, podvlači Aleksandar Ivanović.

Poručuje da porodica Olivera Ivanovića ne odustaje od potrage za istinom.

„Nažalost, nosimo taj krst – prinuđeni smo da gledamo kako se na razne načine ta tema gura u zaborav. Kako se pokušava da se Oliver stavi u potpuno drugi kontekst od onoga u koji mi želimo da tu temu držimo. Kao porodica nemamo neke poluge i alate u našim rukama. Međutim, borićemo se i dalje. Trudićemo se da se sazna istina, a pre svega, dajemo svoj maksimum da se ta tema ne zaboravi.“

Veći deo članova porodice i ovu godišnjicu obeležiće na mestu gde je Oliver sahranjen – na Novom groblju u Beogradu u 11.00 sati, a jedan deo na mestu ubistva u Kosovskoj Mitrovici, u 8 sati i 15 minuta, u vreme kada je izvršen atentat.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine sa više hitaca u leđa dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.