Odavanje pošte Oliveru Ivanoviću od ranog jutra

Spomen ploča na mestu ubistva Olivera Ivanovića (Foto: Kim)

Oko stotinak ljudi okupilo se jutros ispred prostorija GI SDP u severnom delu Kosovske Mitrovice. Oni pale sveće kod spomen ploče Oliveru Ivanoviću koji je ubijen na današnji dan 2018. godine.

Kako javlja novinarka Radija Kim sa lica mesta, među okupljenima su venčana supruga pokojnog Olivera Marina Ivanović, advokati Nebojša Vlajić i Ljubomir Pantović, brojni građani, ali i predastavnici srpske opozicije.

Sveće za ubijenog Olivera Ivanovića (Foto: Kim)

Među prisutnima su i Predrag Voštinić iz Narodnog fronta, Srđan Milivojević iz Demokratske stranke, Miroslav Aleksić i Žarko Ristić iz Narodne stranke, kao i Savo Manojlović iz “Kreni-promeni”.

Prisutno je i više medijskih ekipa. Ovaj skup je organizovan (8.15) u vreme kada je Oliver Ivanović pogođen sa šest metaka u leđa iz automobila u pokretu 16. januara 2018. godine.

Paljenje sveća za pokoj duše Ivanovića biće organizovano danas i u Kragujevcu, Nišu i drugim gradovima Srbije. Izvršioci, kao i nalogodavci njegovog ubistva još nisu poznati.

         

Dejan Nedeljković, prijatelj ubijenog Olivera Ivanovića: Ćute već pet godina

“Danas smo ovde, posle pet godina, na istom mestu gde je Oliver mučki ubijen. Za ovih pet godina smo rekli sve što smo mogli da kažemo vezano za njegovo ubistvo. Želeo bih da minutom ćutanja još jednom odamo počast Oliveru za sve što je učinio za nas na severu Kosova, ali i za naše sugrađane sa juga. Tako želimo i da ukažemo na one koji ćute već pet godina, a znaju sigurno mnogo više od nas o ubistvu, o nalogodavcima i o počiniocima. Ćuti pravosuđe po kosovskom sistemu, ćuti pravosuđe u Srbiji, ćuti i međunarodna zajednica”, kazao je on prisutnim novinarima.

Sveće za ubijenog Olivera Ivanovića (Foto: Kim)

Savo Manojlović: Ako ga Mitrovica zaboravi – neće postojati

“Došli smo da odamo poštu čoveku koji je bio evropljanin, diplomata koji je govorio jezike, ratnik koji je branio svoj narod i bez koga ovaj grad, ovakav kakav je danas, sa ovim ljudima, ne bi postojao. Deluje da ćutanje sa svih strana o čoveku koji je sudski progonjen od kosovskih institucija, kome je crtana meta sa nacionalnih frekvencija (u Srbiji) i o kome je ćutala međunarodna zajednica nije bilo dostojno čoveka koga Mitrovica mora pamtiti, jer ako ga Mitrovica zaboravi, ni Mitrovica, ni sever Kosova neće postojati”, rekao je lider pokreta “Kreni-promeni”.

Branimir Cvetnić, brat venčane supruge Ivanovića: Oliverov nedostatak vidljiv

“Nedostaje puno, neću reću nešto što je neka nepoznanica. U suštini, sva ova zbivanja koja se dešavaju verovatno bi imala neki drugačiji tok da je on živ i da je prisutan, pogotovo za Srbe na Kosovu. U tom kontekstu mnogo nedostaje”, kazao je on.