Savo Manojlović na pomenu Oliveru Ivanoviću: Bez njega Mitrovica kakva je danas ne bi postojala

(Foto: KoSSEv)

„Došli smo da odamo poštu čoveku koji je bio Evropljanin, diplomata koji govori jezike, ratnik koji je branio svoj narod i bez koga ovaj grad kakav je danas, sa ovim ljudima ne bi postojao“, poručio je jutros Savo Manojlović, lider pokreta Kreni-promeni na petogodišnjem pomenu Oliveru Ivanoviću u Kosovskoj Mitrovici.

Na današnji dan pre pet godina ubijen je Oliver Ivanović. Ni ubice, ni nalogodavci još uvek nisu uhapšeni, dok je više onih koji su, prema optužnici, prethodne godine proveli u zatvorskom pritvoru, a u međuvremenu su pušteni u kućni. Istovremeno, zaštićeni svedoci odustaju od svedočenja.

I ove godine na mestu i u vreme atentata, ispred prostorija stranke GI SDP, u 8.15 časova, ovog jutra su se okupili prijatelji i saborci Olivera Ivanovića, kako bi zapalili sveće.

Među okupljenima našli su se i opozicioni lideri iz Beograda i narodni poslanici – Narodne stranke, Demokratske, pokreta Kreni-promeni, Lokalnog fronta, kao i politički aktivisti sa Kosova, mahom opoziciono nastrojeni prema politici Srpske liste. Prisutnima se obratio lider pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović poručivši da Mitrovica Olivera mora pamtiti.

„Deluje da ćutanje sa svih strana, čoveka koji je sudski progonjen od kosovskih institucija, kome je crtana meta sa nacionalnih frenkvencija i na koga je ćutala međunarodna zajednica, čini mi se, nije bila dostojna čoveka koga Mitrovica mora pamtiti, jer ako Mitrovica njega zaboravi, ni Mitrovica ni Sever neće postojati“, poručio je Savo Manojlović.

I ovog 16. januara u Kosovskoj Mitrovici održavaju se dva pomena. Na jutrošnjem, u vreme kad je Oliver Ivanović ubijen – 8.15, okupili su se njegovi saborci i prijatelji kako bi zapalili sveće.

Istovremeno, u hramu Sv.Save na Vračaru, sveće je upalila državna četvorka: Predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i sada državna sekretarka za turizam, članica Srpsske napredne stranke, i nevenčana supruga Olivera Ivanovića Milena Popović.

Ksenija Božović, Ivanovićeva politička saborkinja koja se takođe u međuvremenu našla na listi Srpske liste, održaće pomen sa svojim saradnicima u 10 časova, a Ivanovićeva porodica koja sada većinski živi u Beogradu takođe će obeležiti zasebno pomen sa poštovaocima Ivanovićevog rada.