Kurti: Predlog EU dobra osnova za dalje razgovore o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

(Foto: twitter.com/albinkurti)

Kosovski premijer Aljbin Kurti kazao je da je “predlog Evropske unije dobra osnova za dalje razgovore o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine”.

Kurti je u objavi na svom Twitter nalogu naveo i da je danas razgovarao sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije o nastavku dijaloga u Briselu, koji je “usresređen na međusobno priznanje”.

Kosovski premijer je dodao da se sagovornicima zahvalio na angažovanju i posvećenosti procesu dijaloga.

Sastanku u Prištini prisustvovali su specijalni predstavnik EU za dijalog – Miroslav Lajčak, američki izaslanik za zapadni Balkan – Gabrijel Eskobar i savetnici francuskog predsednika, nemačkog kancelara i italijanske premijerke – Emanuel Bon, Jens Pletner i Frančesko Talo.

Sa druge strane, u saopštenju kabineta kosovskog premijera navodi se da je tokom razgovora Aljbina Kurtija sa predstavnicima EU i SAD bilo reči i o pravima manjina, kao i o apliciranju Prištine za ulazak u međunarodne organizacije.

U saopštenju piše da je tema sastanka bio i Kurtijev zahtev da preostalih pet članica Evropske unije prizna kosovsku nezavisnost.

Kurti je upoznao sagovornike sa “dostignućima i uspesima Kosova tokom 2022. godine u oblasti vladavine prava, sa sprovedenim reformamama, stanjem demokratije i ekonomije”, stoji u saopštenju.

Kosovski premijer je istakao da je “spreman za buduće sastanke na visokom nivou i intenziviranje procesa”