„Zamrznuti konflikt nije rešenje, spremni smo da prihvatimo koncept predloženog sporazuma“

(Foto: RTS/printscreen)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je nakon sastanka sa predstavnicima Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da smo “spremni da prihvatimo koncept i radimo na implementaciji predloženog sporazuma”, te da će tokom narednih dana obaviti konsultacije sa članovima vlade, parlamenta i svih značajnih društvenih grupa.

Vučić je rekao da je pokazao “svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju – o jednoj važnoj stvari”.

„Naravno da ne mogu da govorim o tome, jer predlog nije javna stvar“, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je otrio da je “danas bio veoma težak, možda i najteži razgovor” koji je imao sa Lajčakom i ostalim partnerima u dijalogu.

„Ono oko čega jesmo saglasni je da zamrznuti konflikt nije rešenje. Kad imate zamrznuti konflikt, samo je pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovorni pojedinici urušiti mir i stabilnost celog zapadnog Balkana“, kazao je Vučić.

Dodao je da je danas “nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju ukoliko se ne bismo usaglasili sa predloženim planom”.

„Pod tim i takvim uslovima, tražili smo od ‘četvorke plus Miroslav Lajčak’ da pomognu svima nama u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na KiM. Smatramo da je krajnje vreme da se formira ZSO, koja je ne samo obećana već i potpisana pre deset godina. To je pitanje hitnosti, jer tek posle toga je moguć razgovor, povratak u institucije i kakva takva normalizacija situacije“, rekao je Vučić.

Naglasio je da “pred nama nisu laki dani”, najavio “mnogo teških odluka” i kazao da “ljudi treba da znaju da ovde nema ni lepih, ni slatkih razgovora”.

Dodao je da je “zaista dao sve od sebe” da čuva i štiti Srbiju.