3.6 C
Pec
6. dec 2023

Dačić posle razgovora Borelom i Lajčakom: Naša uloga će biti konstruktivna

“I Borel i Lajčak su istakli odgovoran pristup Srbije, kao i želju da se u narednom periodu ne bave rešavanjem gotovo svakonedeljnih konflikata koji se dešavaju na Kosovu i Metohiji, po našem mišljenju isključivo krivicom Kurtija, već da se proba da se dođe do nekog dogovora koji bi dao čvršće garancije i omogućio mir i stabilnost u našem regionu”, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić.

Naše opredeljenje je da učinimo sve što možemo, vodeći računa o nacionalnim i državnim interesima, da nastavimo evropski put i usaglašavanje politike sa politikom EU, dodao je, nakon odvojenih sastanaka u Briselu sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, komesarkom za unutrašnje poslove EU Ilvom Johanson i predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom.

Dačić je naveo da su i Borel  i Lajčak istakli „veoma konstruktivnu i odgovornu ulogu“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića kad je reč o najnovijim razgovorima u Beogradu o dijalogu.

Kako je naveo, visoki briselski zvaničnici ponovili su ono što je Vučić rekao, a to je da je on rekao:

„Da smo mi spremni da radimo na osnovama ovog plana i na njegovoj implementaciji i ovde su mi preneli da im je jasno rekao i šta su njegove crvene linije, a to je članstvo Kosova u UN-u. I ono što smatramo, a to je da ZSO ne bi trebalo da bude uopšte sporno“.

“Rekao sam Borelu da sam upravo u ovoj zgradi gde smo imali sastanak potpisao Briselski sporazum na zahtev Ketrin Ešton i svih drugih međunarodnih faktora, da su oni izmislili zajednicu srpskih opština  i da je deset godina nakon toga za nas apsolutno neprihvatljivo da bilo ko govori o tome da ne može da formira ZSO”, kazao je takođe šef srpske diplomatije.

Kako je naveo, i dalje se veoma negativno ocenjuje “ono što se čuje iz Prištine”, ali, uprkos tome, naša uloga će biti konstruktivna i dalje, nama je potreban mir stabilnost i da na takav način zaštitimo nacionalne i državne interese.

Na pitanje novinara koji su sledeći koraci u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Dačić je rekao da ostaje da se vidi da li je moguće da bude formirana Zajednica srpskih opština, a to je, kako je ocenio, pitanje za Prištinu.

On je podsetio na izjavu predsednika Vučića, koji je rekao da Srbija očekuje nastavak dijaloga i da će igrati konstruktivnu ulogu.

“To je ocenjeno i ovde na svim zvaničnim sastancima u EU kao pozitivna uloga i odnos Beograda,” poručio je Dačić.

Govoreći o usaglašavanju spoljne politike sa politikom EU, Dačić je ponovio da ovde nije reč o vrednosnom opredeljenju Srbije po pitanju odnosa Rusije i Ukrajine:

„Već o refleksijama koje pitanje našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta ima kad je reč o našoj poziciji u drugim međunarodnim organizacijama i institucijama, odnosno našim odnosima sa zemljama koje podržavaju stav Srbije povodom članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama, a jedna od tih zemalja je Rusija”.

Što se tiče međusobnih odnosa, Dačić je precizirao da je opšti zaključak da treba da se unapredi operativna saradnja i ukazuje na pozitivni primere odnosa sa EU.

“To znači da probamo da sve ono o čemu se ne slažemo, bude rečeno na takav način da se ne stvara negativan utisak o Evropskoj uniji,“ dodao je, napominjući da je zaključeno da u odnosima sa EU treba više govoriti o svim prednostima, perspektivama i onome što se našim građanima zaista nudi.

Dačić je naveo i da je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson pozitivno ocenila usaglašavanje vizne politike Srbije sa viznom politikom EU, kao i da je najavila skori dolazak u Beograd i saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije.

NAJNOVIJE

Više