6.3 C
Pec
4. feb 2023

Povećana poreska stopa za zemljište na Kosovu

Izvor:Kim

Ministarstvo finansija, rada i transfera je podsetilo javnost da porez na imovinu koji naplaćuju opštine „predstavlja jedan od glavnih izvora sopstvenih prihoda opština“, te da je od početka 2023. uvećan.

„U poreskoj 2023. godini ne primenjuje se opšti odbitak za zemljište, pa se od ove godine sva stambena, privredna, industrijska i šumska zemljišta oporezuju sa 100% procenjene vrednosti, za razliku od prošle godine gde je primenjivan opšti odbitak od 20%, pa je zemljište oporezivano sa 80% procenjene vrednosti“, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Građani žalbu na procenjenu vrednost imovine mogu uložiti u svojoj opštini, a dalje će je razmatrati Odeljenje za porez na imovinu u Ministarstvu finansija, rada i transfera.

DSK: Nesposobna vlada počela novu godinu povećanjem poreza

Zbog povećanja poreskog opterećenja građani dobijaju čak i duplo veće račune, saopštio je Demokratski savez Kosova (DSK). U saopštenju dostavljenom medijima, iz ove partije navode da „to radi Vlada Kosova“.

„Nesposobna vlada je novu godinu počela povećanjem poreskog opterećenja za građane Kosova. Ovo je još jedan udarac budžetu građana u vreme kada su rast cena i životni troškovi dostigli rekordne nivoe“, navedeno je.

„Zbog povećanja poreskog opterećenja građani Kosova su počeli da prihvataju račune za porez na imovinu i sa duplim povećanjem. Ovo dodatno opterećenje u vreme krize je neprihvatljivo i nepodnošljivo. Odluke Ministarstva finansija bez koordinacije su neodgovorne“, dodaje se.

DSK-a traži od Vlade Kosova da hitno razmotri sve zakonske opcije da se obustavi revalorizacija poreza na imovinu za 2023. godinu.

„Takođe, Ministarstvo finansija treba što pre da pošalje u Skupštinu Kosova novi zakon o porezu na imovinu kako bi opštinama omogućilo da smanje prag poreske stope“, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJE

Više