MUP Srbije: Podneta prijava zbog pranja novca protiv odgovornog za preduzeće iz K.Mitrovice

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije uhapsili su tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivična dela pranje novca i poreska utaja. Ujedno će protiv jedne osobe biti podneta krivična prijava u redovnom postupku – reč je o odgovornom licu PD „Bojan promet“ DOO Kosovska Mitrovica, navode iz MUP-a. 

Hapšenje su izvršii službenici Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Poreskom policijom, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

Uhapšeni su J. O. (1964), odgovorno lice PD „Febro plan“ DOO Subotica, koji se sumnjiči da je izvršio krivična dela pranje novca i poreska utaja, dok se za pranje novca terete V. S. (1974), odgovorno lice jednog auto-placa u Kragujevcu, i B. R. (1982), odgovorno lice PR „Dušan Kop“ i PD „ Dušan kop gradnja“ DOO.

Iz MUP-a ujedno navode da će zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pranje novca, krivičnom prijavom biti obuhvaćen i pedesetčetvorogodišnji muškarac – odgovorno lice PD „Bojan promet“ DOO Kosovska Mitrovica.

Sa druge strane, navode da se sumnja da je J. O, da bi izbegao plaćanje poreza na dobit i poreza na prihod od kapitala za period od 2018. do 2022. godine, nadležnom poreskom organu podnosio poreske prijave neistinite sadržine u kojima je iskazao manju dobit iz poslovanja uvećavši troškove za iznos od 414.274.868 dinara, koristeći lažne račune za navodno pružene građevinske usluge PR „Dušan kop“ i „Dušan kop gradnja“, iako do prometa usluga nije ni došlo.

Na taj način on je, kako se sumnja, oštetio budžet Republike Srbije u iznosu od 128.172.854 dinara.

Takođe, J. O. se tereti da je, od 2018. do marta 2022. godine, B. R. davao proviziju od 10 odsto od ukupnog iznosa koji je sa poslovnih računa PD „Febro plan“ bio uplaćen na poslovne račune PR „Dušan kop“ i PD „Dušan kop gradnja“.

B. R. je, kako se sumnja, dogovoreni procenat zadržavao za sebe, dok je drugi veći deo novca, po osnovu simulovanih pravnih poslova bezgotovinski prenosio na račune preduzetničkih radnji i PD „Bojan promet“, navode iz MUP-a.

Novac koji mu je vraćen na ruke, on je potom, kako se sumnja, predavao J. O, u čemu su mu, dodaju iz MUP-a, pomagali odgovorno lice PD „Bojan promet“, i V. S., koji se terete da su podizali novac i predavali ga B. R., zadržavajući unapred dogovorenu proviziju za izvršene usluge.

J. O. i V. S. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, dok je B. R., uz krivičnu prijavu, priveden nadležnom tužilaštvu.

Iz MUP-a nisu saopštili inicijale odgovornog lica PD „Bojan Promet“.

 

Prema podacima dostupnim na sajtu „PKS PARTNER“ za koju se navodi da je reč o digitalnoj bazi svih registrovanih kompanija u Srbiji i da je oformljena na inicijativu Privredne komore Srbije, navodi se da je DOO Bojan-Promet Kosovska Mitrovica preduzeće koje se bavi nespecijalizovanom trgovinom na veliko.

 

Prema dostupnim poadcima, reč je kompaniji osnovanoj marta meseca 2011. godine, registrovanoj na adresu Lole Ribara 17, i ima aktivan status i takođe aktivni status bankovnih računa.

 

U inofrmacijama se navodi da je zastupnica preduzeća D. M, da su prihodi istog od 2 do 5 miliona evra, profit manji od 100,000 evra, te da ima manje od pet zaposlenih.