Aleksić: Narodna stranka podnela skupštini Rezoluciju protiv evropskog plana

Foto: KoSSev

Uoči sednice o Kosovu, šef poslaničkog kluba Narodne stranke, Miroslav Aleksić, podneo je Skupštini Srbije Predlog rezolucije kojom se predviđa odbacivanje „nemačko-francuskog plana“. On ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, tvrdi Aleksić.

Sutra se održava posebne sednice Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji na kojoj će, kako je potvrdio predsednik ovog zakonodavnog tela, jedina tačka dnevnog reda biti Izveštaj Vlade Srbije o pregovaračkom procesu sa Prištinom u periodu od 1. septembra prošle godine do 15. januara.

Orlić je, međutim, rekao da će posle obraćanja predsednika Srbije u parlamentu biti otvorena javna rasprava, koja će potrajati duže od jednog dana, tokom koje će Vučić „odgovarati na sva pitanja“, a da će se potom poslanici izjasniti o izveštaju.

U ovom izveštaju, međutim, ne pominje se francusko-nemački, odnosno evropski plan, o kojem se uveliko razgovara na relaciji Brisel – Beograd, odnosno Brisel – Priština, a s ciljem postizanja novog sporazuma.

Uoči ove sednice iz Narodne stranke koja zajedno sa delom opozicije kritikuje vlast u Srbiji upravo u vezi sa ovim predlogom, odnosno zbog spremnosti da o njemu pregovara i „radi na implementaciji“, stigla je potvrda da su podneli rezoluciju o osnovnim principima za dalje političke aktivnosti radi zaštite državnog i nacionalnog interesa na Kosovu i Metohiji.

U rezoluciji se navodi da „Srbija, u skladu sa svojim Ustavom, voljom građana i međunarodnim pravom ne priznaje i nikada neće priznati, izričito ili prećutno na bilo koji način, jednostrano proglašenu nezavisnost Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija“.

„Naročito, Srbija nikada neće pristati, izričito ili prećutno na bilo koji način, na članstvo takozvanog Kosova u Ujedinjenim nacijama“, navodi se u dokumentu koji je skupštini na usvajanje predložila Narodna stranka.

Predlažu i da parlament usvoji rezoluciju kao zaključak.

„U suprotnom, sednica skupštine nema nikakvog smisla i biće to samo još jedna predstava predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, posle koje će uslediti novi nacionalni porazi“, rekao je Aleksić.

Kaže i da Narodna stranka predlaže „šta da radimo i kako da sačuvamo Kosovo i Metohiju“, a vlast:

„Da na skupštini raspravljamo o onome što je bilo. Sednica mora da bude završena zaključkom kojim skupština donosi rezoluciju ili platformu kojom je definisano da se Srbija u pregovorima mora pridržavati Ustava i da nema priznavanja samoproglašenog Kosova“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da Vučić „očigledno dolazi u skupštinu sa namerom da odigra još jednu predstavu u kojoj će pokušati da manipuliše građane Srbije“.

„Vučić će sebe pokušati da predstavi kao velikog borca za srpske interese, a na sednicu skupštine dolazi bez ikakvog predloga plana koji bi skupština usvojila kao pregovarački okvir“, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da je zbog toga Narodna stranka podnela rezoluciju koja bi trebalo da se nađe na dnevnom redu kao predlog oko kojeg bi poslanici mogli da se usaglase i donesu jedinstven stav o tome šta su crvene linije Srbije.