Sednica Skupštine o KiM, Vučić pred poslanicima

Zgrada Skupštine Srbije (Foto: Bojan Cvejić)

Posebna sednica Skupštine Srbije na čijem je dnevnom redu izveštaj o pregovorima sa Prištinom od 1. septembra do 15. januara zakazana je za danas u 10 časova.

Aleksandar Vučić ranije je izjavio da bi bilo dobro da se na današnjoj sednici Skupštine o KiM postigne što veće jedinstvo, ali da u to ne veruje.

“Živimo u demokratskom obliku političkog režima i prirodno je da ljudi ne budu saglasni. Nije prirodno da se ne razumemo kada su ključni nacionalni zadaci pred nama i kada se nalazimo u vremenu kada je najteže verovatno za Evropu i svet od Drugog svetskog rata, za nas od devedesetih”, rekao je Vučić.

U izveštaju koji će se naći pred poslanicima ističe se da je u periodu od septembra do januara došlo do eskalacije krize, kao i sistemske diskriminacije i nasilja prema Srbima na KiM, te ocenjuje da za takav razvoj događaja isključivu odgovornost snosi prištinska strana.

Navodi se i da Beograd neće odustati od zahteva da Zajednica srpskih opština bude hitno formirana, kao i da će Vlada Srbije i ubuduće biti usredsređena na neposrednu zaštitu bezbednosti srpskog naroda na Kosovu, kao i na zaštitu srpskih nacionalnih interesa.

Ocenjuje se i da su Beograd u proteklom periodu, posrednici EU i drugi relevantni međunarodni subjekti okarakterisali kao konstruktivnu stranu u svim kriznim situacijama.

Poslanici vladajuće koalicije rekli uoči sednice da će Vučić o problemu KiM na posebnoj sednici Skupštine govoriti državnički i odgovorno ali da će, naveli su, sudeći prema izjavama opozicionih političara, izostati neophodno jedinstvo.

Opozicija, s druge strane, ocenjuje da će sednica imati smisla ukoliko se bude govorilo o francusko-nemačkom planu za rešavanje pitanja KiM, a ne samo o izveštaju o pregovorima sa Prištinom.

Uoči sednice Skupštine Srbije, premijer Kosova Aljbin Kurti ponovio je da formiranje Zajednice srpskih opština nije moguće jer je, kako kaže, protivno kosovskom ustavu. Poručio je i da je Srbija ta koja treba da plati odštetu zbog rata 1999. godine.