Milivojević: Ko je u Rajskoj banji nudio u zamenu za skidanje sa crne liste da se pobrine da se Srbi ne bune kad Vučić završi posao?

Rezultati politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića apokaliptični su za državu Srbiju, tragični za njene građane, pogubni za buduće generacije i katastrofični sa aspekta naših nacionalnih interesa, kazao je na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu poslanik iz redova Demokratske stranke Srđan Milivojević.

Od srpskog predsednika, kao i tokom prethodne sednice o Kosovu u septembru prošle godine, zatražio je ostavku i poručio mu da pokaže spremnost „da se suoči sa svojim nedelima“.

„Vama je Ustav svetinja, to nam tvrdite, ali kosovski Ustav. Nad ovim se Vi zavetujete, nad ovim se Vi zaklinjete. A kad se zaklinjete na Miroslavljevo Jevanđelje, okrenete onu stranu gde Juda prodaje Hrista za 30 srebrnjaka, i tu se Vi zaklinjete“, obratio se Aleksandru Vučiću.

Osvrnuo se i na prošlogodišnji govor, kada je Vučiću „ponudio“ klupu trenera košarkaške reprezentacije“, sada mu poručivši da je za srpskog predsednika preostala samo klupa Specijalnog suda za organizovani kriminal.

Kao i prethodne, Milivojevićev osmominutni govor bio je jedan od najupečatljivijih, a pratila su ga i dobacivanja drugih poslanika svaki put kada je pomenuo Srbe na Kosovu i incidente na Severu.

Iz sličnog razloga, Milivojevićev govor prekinuo je predsednik Skupštine Vladimir Orlić, rekavši mu da „vređa sve poslanike u skupštini“, uz pitanje Zašto to radite ljudima koji sede na galeriji?

U skupštinskoj galeriji u Beogradu, inače, nalaze se predstavnici Srpske liste – uz ostale njima bliske ljude, ali i žrtve incidenata i pojedini članovi njihovih porodica.

U nastavku objavljujemo izvorno obraćanje Srđana Milivojevića, poslanika DS:

Poštovani građani Srbije, očekivao sam da, svestan svoje odgovornosti i za katastrofalnu politiku koju je vodio u poslednjih 11 godina, ali ne samo poslednjih 11 godina, već od kada je zakoračio u političke vode Srbije, Aleksandar Vučić, podnese ostavku i zauvek napusti bavljenje politikom. To bi bila reakcija jednog časnog čoveka, duboko svesnog odgovornosti koja proističe iz njegove politike.

Mi nažalost imamo posla sa čovekom koji je itekako svestan da su rezultati njegove politike apokaliptični za državu Srbiju, tragični za njene građane, pogubni za buduće generacije i katastrofični sa aspekta naših nacionalnih interesa. Postavlja se pitanje, koji poriv neko može imati, da sa takvom strašću uništava sopstvenu državu?

Odgovor na to pitanje leži pre svega u neskrivenoj mržnji koju Aleksandar Vučić ispoljava prema Srbiji, u preziru prema rodnoj grudi, u bagatelisanju otadžbine, na kom bi mu pozavideli mnogi okupatori koji su oštrili očnjake na kostima naših predaka.

Ja moram da pitam, zašto ste gospodine Vučiću došli u Narodnu skupštinu? Da donesete izveštaj Petra Petkovića? Pa ima Narodna skupština svoju kurirsku službu, ne morate vi da glumite potrčka Petra Petkovića.

Pregovore sa svetom ste vodili po principu „Moj poslednji uslov, pristajem na sve, samo me u vlast ne dirajte“. Vama je Vaše samovlašće važnije od Srbije, Vaša fotelja vam je bitnija od otadžbine, od građana, od Ustava, i interesa ove zemlje.

Kako Vam je umesto Kosova najskuplja srpska reč postala čopor? A vođa čopora još skuplja. Pogledajte ove Vaše poltrone što ovde drhte i tresu se, da l’ su stavili dovoljan broj vukova na Tviter i Instagram profil. Stavite i Belivuka, gde je Belivuk? Stavite i Vuka Brankovića, oslikava vašu politiku. Stavite i vukodlake. Stavite i Legijinog vuka iz jedinice za specijalne operacije. I Vi stvarno mislite da ćete Vi nas da uplašite sa Vašim istaknutim članom Belivukom? Pa nećete. Stavite i naručioce spota protiv Olivera Ivanovića i izvođače radova iz Kosovske Mitrovice, i njih stavite.

Od pamtiveka kurjaci kolju jaganjce. Ali i dan danas na svetu ima mnogo više jaganjaca. 

Gospodine Vučiću, oćete molim vas da uzmete daljinski za rukovanje ovim Orlićem, da svojim bezobrazlukom ne štiti Vaš kukavičluk. Juče smo pokazali gospodine Orliću šta su uradili u ovoj skupštini. Vaše je legitimno pravo da pokušavate da napravite ovde incident i da pokažete skupštinu što gorom, vaše je legitimno pravo da širite nasilje i mržnju ovde. Naše je pravo da se tome suprotstavimo. Pustite građane da kažu šta imaju da kažu kroz usta narodnih poslanika.

Dakle, od pamtiveka su kurjaci klali jaganjce, ali i dan danas je na svetu mnogo više jaganjaca nego vukova. Gde Vam je ova radikalska pamet bila pre 25 godina? Pa znate li koliko bi danas srpskih mladića bilo živo, koliko bi za njih Paštrik i Košare bila destinacija za Đurđevdanski uranak, a ne mesta golgote i stradališta sa kojih su se neki vratili bez glave, neki bez ruke, neki bez noge, a neki se nikada nisu vratili.

Kažete vi nosite svoj krst, al’ na taj krst razapinju Srbiju, a ne Vas. Kažete nam, ovde držite predavanje patriotsko i izvinjavate se juče dečacima iz sela Gotovuše, izvinjavate se Stefanu Stojanoviću i Milošu Stojanoviću iz Gotovuše. Pa kad im se izvinjavate, onda im recite: „Izvinite što smo devetog juna 1999. godine zamenili srpsku policiju i vojsku vašim saborcima iz Oslobodilačke Vojske Kosova i prepustili srpsku decu na milost i nemilost.

Vama je Ustav svetinja, to nam tvrdite, ali kosovski Ustav. Nad ovim se Vi zavetujete, nad ovim se Vi zaklinjete. A kad se zaklinjete na Miroslavljevo Jevanđelje, okrenete onu stranu gde Juda prodaje Hrista za 30 srebrnjaka, i tu se Vi zaklinjete.

Kad već pričamo o kosovskom Ustavu, ko se od Vas zakleo nad kosovskim Ustavom a danas pregovara u „Rajskoj banji“ da ga skinu sa crne liste i kaže: „Ako me skinete sa crne liste, ja ću srediti da se Srbi ne bune kada Vućić završi posao“. I treba da gledate u pod kada vas to pitam. Vi nekome govorite da nije branio Kosovo kada su gorele svetinje? Pa nemojte nikada zaboraviti da ste 9. juna 1999. godine imali išijas kada je trebalo braniti kosovske svetinje jer ste se ukočili kada ste nosili nameštaj u stan od 2 ara, koji ste dobili menjanjem Pećke Patrijaršije za stan od 2 ara, a portu Dečana ste pretvorili u park za NATO tenkove, sram Vas bilo!

A šta ćete kad u san dođe Lazar i pita „Ima li je bela crkva Samodrža gde pričestih vojsku“? To su reči jednog radikala Aleksandra Vučića. Hoćete možda Milošu Obiliću da kažete „O viteški podvižniče, kad zagrmi, sutra ću na Kosovu ubiti Murata“? Vi mu kažete „O viteški podvižniče, pa ja se tom Muratu danas divim, a ne tebi“. Pa takvi nisu mogli kod Murata da priđu ni konju njegovom, kada je Bogoje vidar postao Hećim.

Zaspali ste pre 25 godina na železničkoj stanici u Karlobagu, probudili ste se i sada tako bunovni propustili sve vozove za Evropu i budućnost. A ti vozovi sada idu 350 km/h i Vi ste kupili najskuplju kartu za taj voz i trčite sa Vašim radikalskim prtljagom za vozom. A iz prtljaga radikalskog ispada silueta Olivera Ivanovića oivičena kredom na ulici u Kosovskoj Mitrovici, čaure metaka kojima je ubijen Slavko Ćuruvija, čaša kojom ste nazdravili ubicama Zorana Đinđića, zarđala kašika, politika „Ubijte jednog Srbina, mi ćemo sto muslimana“ i ispada iz tog kofera šolja sa znakom jedinice za specijalne operacije Legije.

Šta je dalji plan Vaše pogubne politike? Gde selite Jarinje? U Stalać, Ćupriju? Šta je sledeće na licitaciji? Podrinje, Šumadija, Niš? Ne nazivaju Vas ovi drugi ljudi izdajnicima zbog ovoga što ćete uraditi, nego zbog onoga što ste uradili 9. juna 1999.

Slušam Vas kako ovde patetičnim glasom kažete „Ja znam svoju sudbinu, mene čeka sudbina jednog premijera sa ovih prostora“. I Vi i ja znamo da mislite na hrvatskog premijera Ivu Sanadera, premijera koji je osuđen na 18 godina zatvora, jer ovo ne može besplatno.

Kad kažete „Predaja nije opcija“, mislite na mirnu predaju vlasti, jer sve drugo ste dali, i poštu, telefon, telegraf, olimpijski komitet, Gazivode. Sve što ste se busali u grudi kukavne i nejake ste dali. Sram Vas bilo! Dajte sada ostavku, pokažite spremnost da se suočite sa svojim nedelima.

Ja za kraj mogu samo da Vam kažem, prošli put sam Vam nudio klupu košarkaškog trenera, sad Vam je preostala samo klupa Specijalnog suda za organizovani kriminal.

I za kraj, ima na Zejtinliku, među čuvarima srpstva, na besmrtnoj straži srpstva i grobova nekih šest Milivojevića. I kažu „Ne dam!“ Ne dam kažu. I ustao je vaskrsli vojvoda Vuk sa Čedomirom Milivojevićem i kažu „Ne dam očevinu i ne dam dedovinu moju!“ I grmi Arčibald Rajs u ovoj sali „Braćo Srbi, čuvajte se sebe, ovakvih se čuvajte, koji ne mogu sobom da vladaju, a hoće zemljom da vladaju“. Dole tiranin, živela slobodna Srbija! Ne dam! Ne dam!