Bisljimi: Srpska vlada može da se igra sa svojim odlukama, ali vozilima sa „nelegalnim“ tablicama nije dozvoljen ulazak na Kosovo

(Foto: KoSSev)

„Srpska vlada može da se igra sa svojim odlukama, ali vozilima sa ‘nelegalnim’ tablicama nije dozvoljen ulazak na Kosovo“, poručio je danas zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi. Pored toga, iako su prištinski zvaničnici, među kojima i on sam, do sada negirali da će vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu biti oduzimana, Bisljimi je danas imao drugačiju poruku: „Automobil koji se vozi unutar Kosova bez registracije biće zaplenjen, a vozač će biti kažnjen sa 150 evra. Vozilo se isključuje iz saobraćaja do trenutka kada se otkloni prekršaj”. Ujedno je kazao i da 23. novembra nije potpisan ni jedan dokument, već je u pitanju dogovor, „koji ima rok“.

Na posebnoj konferenciji za medije na kojoj je predstavljen ovogodišnji logo vlade za 15. godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, Bisljimi je, kako prenosi Koha, upitan o dogovoru o registarskim tablicama od 23. novembra, a koji je podrazumevao da Priština obustavi dalje radnje po pitanju sprovođenja odluke o ukidanju srpskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu.

Kazao je da i za to postoji određen rok, kao i da je tada poručeno da se strane hitno okrenu predlogu za normalizaciju, te da je u te svrhe dogovor i postignut. Ujedno je objasnio i da ni jedan dokument nije potpisan.

„23. novembra je postignut dogovor da strane hitno razgovaraju o francusko-nemačkom predlogu, predlogu EU uz podršku Francuske i Nemačke, kako bi se stvorila atmosfera za ozbiljnu diskusiju. Dogovor je napravljen da bi se onemogućilo da Srbija, kroz tenzije na terenu, pomeri fokus sa diskusije o francusko-nemačkom planu i da primora EU da se bavi upravljanjem svakodnevnim krizama. Nijedan dokument nije potpisan“.

Shodno tome, kaže da je dokument koji je tada objavio Borelj zapravo nešto što je dogovoreno između strana.

„Dva elementa su važna. Prvo, dokument ima rok, stoji do sledećeg sastanka Specijalne grupe za normalizaciju. Prihvatili smo ovu formulaciju, pošto smo prethodno insistirali da dobijemo poziv od Lajčaka za sastanak Specijalne grupe za normalizaciju za kraj marta 2023. To znači da kada Kurti govori o rokovima za utvrđivanje sporazuma, to se odnosi na datum za određivanje sastanka Specijalne grupe za normalizaciju, koji je krajem marta ove godine“, istakao je Bisljimi.

Drugi element, kako je kazao, odnosi se na „nelegalne“ registarske tablice koje izdaje Srbija sa oznakama gradova na Kosovu.

„Briselskim sporazumom Srbija ne sme da izdaje druge nelegalne registarske tablice, kao ni da preregistruje postojeće. Ono što je Srbija uradila, sa idejom da pregovaramo u lošoj nameri, što je bila i logika Srbije u pregovorima, jeste da oni onda donesu odluku u Vladi i otklone potrebu za preregistracijom nelegalnih KM tablica. Time misle da izmiču dogovoru“, poručio je Bisljimi.

Desetak dana nakon što je u Briselu postignut dogovor o tablicama, odnosno 7. decembra, Vlada Srbije usvojila je uredbu o posebnim uslovima važenja registarskih tablica sa srpskim oznakama gradova na Kosovu.

 

Naznačili su da će se važenje starih tablica produžavati do trajnog rešenja u sklopu dijaloga, ali i da neće da se izdaju nove registracione nalepnice, već da će vozila moći da učestvuju u saobraćaju uz dokaze o tehničkoj ispravnosti i obaveznom osiguranju.

 

U Uredbi, međutim, nije precizirano na kojoj teritoriji će moći da se koriste vozila sa, produženim tj. starim registracionim nalepnicama, potvrdom o tehničkom pregledu i polisom, da li će kao takva moći da prolaze preko administrativnih prelaza, da saobraćaju na teritoriji Kosova i u zemljama regiona.

Međutim, kaže da srpska vlada na taj način može da se igra sa svojim odlukama, ali da takvim tablicama svakako nije dozvoljen ulazak na Kosovo.

Štaviše kako je kazao, automobil koji se bude kretao na Kosovu sa takvim tablicama biće zaplenjen, a vozač novčano kažnjen.