Pripadnici KBS od sada nosiće beretke

(Foto: Preuzeto sa portala KoSSev)

U kasarnu u Prištini koja od posle rata nosi naziv „Adem Jašari“, stigle su prve beretke, a nakon ukaza o istim kosovske predsednice Vjose Osmani.

Beretke su podeljene na ceremoniji u prisustvu kosovskog ministra odbrane Armenda Mehaja, te prvog čoveka Kosovskih bezbednosnih snaga Baškima Jašarija.

Kako je KBS saopštio, pripadnicima ove formacije od svog komandnog kadra stigle su čestitke.

Prema fotografijama koje je objavio KBS, one su u četiri boje – crvenoj, bordo, zelenoj i crnoj, a pripadnicima koji su pozirali sa bordo i zelenim, sakrivena su lica na fotografijama.

One označavaju različite jedinice KBS, ali nije precizirano i kojim.

Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je nedavno da je za Kosovske bezbednosne snage tokom protekle godine regrutovano 820 pripadnika, te 30 kadeta, a da je u toku regrutacija 612 aktivnih i 388 rezervnih pripadnika.

U škole se uvodi „Bezbednosno obrazovanje“, budžet je udvostručen, a kako je Vjosa Osmani nedavno kazala, on iznosi 123 miliona evra.

Podsećamo, proces transformacije KBS u, kako se to u kosovskoj javnosti predstavlja, vojsku, počeo je decembra 2018. usvajanjem seta tri zakona – Zakona o pravilima službe pripadnika KBS, Zakona o transformaciji ministarstva KBS-a u ministarstvo odbrane i Zakona o transformaciji KBS u oružane snage Kosova. Srpska lista tada nije iskoristila zakonski rok da podnese žalbu ustavnom sudu uprkos najavama da će to i učiniti. Mada, rekli su da će stati „goloruki“ pred narod da ga „brane“.