Proslava Trifundana u Orahovcu i Velikoj Hoči

Trifundan u Velikoj Hoči (Foto: Radio Goraždevac)

Liturgijom u paraklisu Svetog Trifuna u Velikoj Hoči započela je proslava Trifundana u Orahovačkom kraju. Osim što se smatra zaštitnikom vinograda i vinogradara Sveti Trifun se proslavlja i kao opštinska slava Orahovca, pa je u ime Opštine Orahovac slavski kolač prineo jedan od funkcionera ove institucije Marko Stašić.

Svetu liturgiju je služio vladika raško-prizrenski g. Teodosije uz sasluživanje većeg broja sveštenika i sveštenomonaha. Vladika je u besedi posle jevanđelja govorio o Svetom mučeniku Trifunu.

“Među svetima koji su čuli glas božiji i koji su celim svoji životom služili Bogu u duhu, u istini pravdi i ljubavi jeste sveti mučeniki Trifun koga danas slavimo. I ovde ovaj paraklis, ova kapela u ovom konaku metoha dečanskog, u ovom selu posvećena je svetom Trifunu jer je on zaštitnik vinogradara a zaštitnik je i svih onih koji nesebično služe Bogu”, rekao je u svojoj besedi vladika Teodosije.

Vladika je takođe zamolio sve prisutne vernike da zaposte Vaskršnji post, da se ispovedaju i pričešćuju telom i krvlju Gospoda Isusa Hrista:

“Evo ovih dana pripremamo se za veliki i časni post. Ovo su i pripremne nedelje, mitra i fariseja, nedelja bludnog sina, nedelja praštanja, strašnog suda, gde nas Gospod polako uvodi u svetu tajnu posta. Ja bih vas sve zamolio da, budući u kakvom vremenu živimo, i šta nas sve okružuje, kakva iskušenja imamo mi na Kosovu i Metohiji, da svi zapostimo veliki časni post. To je dobro za sve nas kao narod Božiji koji služi Bogu a isto tako je dobro i za svakoga ponaosob jer post daje zdravlje i duši i telu. Neće nam biti potrebni lekari i imaćemo zdravlje i duše i tela ako zapostimo , ako se ispovedamo, ako se pričešćujemo telom i krvlju Gospoda nasega Isusa Hrista”.

Posle liturgije i rezanja slavskih kolača vladika je zajedno sa sveštenicima i okupljenim narodom pošao ka Dečanskim vinogradima, koji se nalaze na brdu iznad sela, kako bi obavio osvećenje vinove loze i blagoslovio početak rada u vinogradima.

Neki od meštana Velike Hoče su još rano u zoru, pre liturgije obišli svoje vinograde i simbolično započeli sa orezivanjem loze. U Orahovcu se muškarci svih uzrasta sakupljaju u jednom vinogradu gde svi zajedno simbolično obave običaj a zatim uživaju u lovačkom pasulju i pogači. Pogača se tradicionalno umesi svake godine a simbolični domaćin (kum) se menja iz godine u godinu i on pogaču lomi sa domaćinom koga on izabere za narednu godinu. Pored Orahovčana, proslavi Trifundana tradicionalno prisustvuje i par momaka iz Kosovske Mitrovice, kao i prijatelji iz Uba i Kragujevca koji kako kažu koriste svaku priliku da posete Orahovac ali im je za Trifundan dolazak obavezan.

Orezivanje loze u Orahovcu (Foto: Radio Goraždevac)

Kao i svake godine, krojenje vinove loze u Orahovcu je započeo nasjtariji aktivni vinogradar u ovom mestu, Stevan Radić. On kaže da je važno da se običaji očuvaju i da se prenesu na buduće generacije.

“Ja sam star, najstariji sam od svih ovde, ali dok mogu ja ću da dolazim u vinograd. Današnji praznik je najvažniji za nas vinogradare i zato se mi sakupljamo ovde svi zajedno da bi sačuvali običaje i da bi se oni preneli na mlade generacije. Svake godine prvo okrojimo lozu, svi po malo, i onda sednemo za sofru, slomimo pogaču i tako ispoštujemo tradiciju koja se čuva godinama ovde kod nas u Orahovcu”, rekao je deda Stevan za Radio Goraždevac.

Liturgijom u paraklisu Svetog Trifuna (Foto: Radio Goraždevac)