Vorgučić: Kurti smišlja način kako da kosovskoj javnosti predstavi činjenicu da je pristao na novi evropski plan

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, istakao je juče da će prihvatiti francusko-nemački predlog jer će u suprotnom, kako kaže, Kosovo ući u konfrontaciju sa saveznicima.

Kurti je to izjavio na sednici skupštine na kojoj se raspravljalo o dijalogu Beograda i Prištine, a kako je naveo evropski predlog je prihvatio nakon što su mu međunarodni izaslanici jasno stavili do znanja da je ovaj predlog veoma blizak principu „uzmi ili ostavi“.

Govoreći o Zajednici srpskih opština (ZSO) Kurti je istakao da tako nešto ne može da se formira ako se ne ispoštuje šest uslova koje je on izneo na prethodnoj sednici kosovskog parlamenta.

Direktor RTV Kim iz Gračanice, Isak Vorgučić, smatra da Kurti zapravo samo smišlja način kako da pred kosovskom javnošću predstavi tu činjenicu, da je pristao u razgovorima sa međunarodnim posrednicima da prihvati novi evropski plan – za rešenja problema između Prištine i Beograda.

„Izgleda da je sada njegova inicijativa da objasni poslanicima da je stavljen praktično pred svršen čin jer taj predznak ‘uzmi ili ostavi’ znači da je to plan na kojima međunarodni predstavnici i posrednici insistiraju, a sa druge strane kreće u jednu unutrašnju kampanju da pokaže tobož mišiće na severu i da hoće da time da do znanja da nije popustlljiv prema Srbima“, poručio je Vorgučić.

Direktor RTV Kim ujedno smatra da su sve Kurtijeve akcije „grube, nasilne i vrlo uvredljive“.

Dodaje da Srbija, prema njegovom mišljenju, neće pristati na drugo rešenje, koje ne podrazumeva ZSO.

„Srbija neće pristati ni na koje rešenje koje ne podrazumeva Zajednicu srpskih opština, a pak ne vidim scenario po kom će Kurti dozvoliti formiranje ZSO po pravilima Berlinskog sporazuma“, kaže Vorgučić.