Praznično u zdravstvenim ustanovama, vraćali pacijente zbog “neradnog dana”

KBC Priština u Gračanici (Foto: Kim arhiva)

Više građana iz Gračanice danas se našoj redakciji požalilo da nije moglo da dobije zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Gračanici i Lapljem Selu zbog obeležavanja državnog praznika. Kako im je rečeno, u Domu zdravlja i bolnici u Lapljem Selu danas su primali “samo hitne slučajeve”.

Pacijentkinja Z.K. (puno ime i prezime poznato redakciji) otišla je u Internu kliniku u Lapljem Selu (KBC Priština) na pregled kod kardiologa. Međutim, već na recepciji ove bolnice, kako tvrdi, medicinska sestra joj je rekla da je “danas neradni dan” i da dođe tek za dva dana. Na pacijentkino pitanje “zašto onda ona radi, ako je neradni dan?”, ne baš ljubazna sestra je, kako tvrdi, rekla da “danas primaju samo hitne slučajeve”.

Pacijentkinja se inače priprema za operaciju, pa kaže da joj je neshvatljivo kako to da “operacija nije hitan slučaj i kako medicinska sestra može da određuje ko je hitan slučaj”.

“Da li treba da dobijem srčani udar da bi me primili na pregled?”, pita se naša sagovornica.

Druga prisutna pacijentkinja bolnice u Lapljem Selu bila je upornija u zahtevu za pregled pošto joj je bilo loše. Rekla je da težak srčani bolesnik, da je operisana, pa je to uticalo da ipak bude primljena na pregled i urađen joj je EKG.

M.T. iz Gračanice danas nije mogla da ode na pregled u Dom zdravlja u Gračanici zbog, kako su joj rekli u ovoj ustanovi “danas primaju samo hitne slučajeve” i da lekar koji njoj treba nije tu.

„Danas je neradni dan, doktor koji može da pogleda rezultate doći će u petak, tako da bi bilo dobro da tad dođeš. Danas radi samo dežurni lekar“, prepričava naša sagovornica ono što su joj rekli u ovoj ustanovi.

Zatvorena laboratorija (Foto: I.D.)

Zbog Dana državnosti, danas nisu izdavali ni rezultate analiza u Laboratoriji KBC Priština u Gračanici.

I.D. iz Gračanice nije mogao da preuzme rezultate urađenih analiza za svoje dete iako je po njih otišao tokom radnog vremena.

„Danas sam otišao do laboratorije da preuzmem analize za ćerkicu, radila je urinokulturu i zatekao sam obaveštenje na vratima da ne rade i zakačen katanac na vratima“.

Na fotografiji koju je prosledio našoj redakciji stoji obaveštenje o radnom vremenu tokom kojeg se vrše analize od 7 do 9:30 časova i izdaju rezultati laboratorijskih analiza, od 11 do 12:30 časova. Radno vreme ovog odeljenja je do 13 časova.

Ovo međutim, nisu jedini slučajevi. A.A. iz Skulaneva pre nekoliko meseci nije želeo da primi lekar na odeljenju Hirurgije u bolnici u Gračanici zato što, kako joj je objasnio za nju nadležna zdravstvena ustanova u Donjoj Gušterici.

“Dana 09.08.2022. godine otišla sam u KBC Priština sa sedištem u Gračanici sa otpusnom listom iz KBC Kosovska Mitrovica gde sam 06.08 operisala žučnu kesu i uputom iz Doma zdravlja Gračanica, gde imam karton i lečim se već 29 godina, kako bi primila antibiotsku terapiju (lek Azaran), budući da u Domu zdravlja u Gračanici ovaj lek ne daju, iz meni nepoznatih razloga. U KBC Priština primio me doktor Slaviša Stanišić i njegovo prvo pitanje je bilo odakle sam, rekla sam da živim u Skulanevu selu u opštini Lipljan gde sam se udala pre par meseci (inače sam porodilja, imam bebu od tri meseca koju dojim). Doktor Stanišić je bio jako neprijatan kada je čuo gde živim i rekao da moram da idem u Dom zdravlja Donja Gusterica da tamo primim terapiju”, navodi A.A.

Dodaje da je lekaru objasnila da tamo nema zdravstveni karton i da joj je hitno potrebna terapija, te da namerava da dokumentaciju prebaci ali da se to obavlja službenim putem i traje nekoliko dana.

“Rekla sam mu da terapiju moram da primim na svaka 24 sata što je i bilo vreme kada sam došla u KBC. Onda je on rekao da idem u Dom zdravlja Gračanica pa da mi tamo daju, rekla sam da tamo ne daju, ali je on konstatovao “da ga svakako trebuju”. Žalio se kako on taj lek mora da pravda, na šta sam ja rekla da mogu da ga kupim ili da ga platim. Podizao je glas na mene i bio jako neprijatan iako sam bila u bolovima i zbog sve muke jer me kući čeka beba”, objašnjava pacijentkinja.

Nakon što je, kako kaže, pomenuti lekar video koliko se pacijentkinja uznemirila i uvideo da trpi bolove, lek joj je dat. “Lekari su položili zakletvu da će lečiti sve ljude bez obzira na pol, nacionalnost ili rasu, a meni lekar na sve načine pokušava da odbije da da terapiju u bolnici koja je nadležna za celo centralno Kosovo na kome živim, sa uputom koji mi je dao Dom zdravlja u kome se lečim i gde me nikada niko nije pitao da li sam se udala i gde trenutno živim. Ovde sam rođena i planiram i da ostanem, nisam u bolnicu otišla svojom voljom već mukom, žučna kesa mi je pukla i bila sam i u životnoj opasnosti”, kaže razočarana pacijntkinja.

A.A. se inače zbog ovakvog odnosa doktora obratila Lekarskoj komori Srbije te prijavila slučaj.

Sagovornici Radija Kim nisu želeli da navedu svoja puna imena i prezimena svesni da „drugog izbora nemaju kada je lečenje u pitanju“ te da strahuju da, ako se sazna njihov identitet, na kakav bi tretman mogli da naiđu od zdravstvenih radnika kada naredni put moraju na lekarski pregled.