Sezona suzavca: Zajednica ne prolazi

Suzavac u Skupštini Kosova, oktobar 2015. godine (Foto: arhiva Kim)

Samoopredeljenje i Aljbin Kurti su niz akcija uz upotrebu suzavca u Skupštini Kosova započeli u četvrtak, 8. oktobra 2015. godine, protestujući tako protiv ZSO. Prethodno su, na istoj sednici, polivali vodom poslanike pozicije.

“Opozicija nastavlja napore da zaštiti republiku, bez kompromisa. ’Zajednica’ ne prolazi!” (“Asociacioni nuk kalon”), navedeno je oktobra 2015. na Fejsbuk stranici Samoopredeljenja. Zanimljivo je da se ista parola pojavila na protestu studenata protiv ZSO u Prištini sredinom februara ove, 2023. godine.

Policija Kosova je već narednog dana po nalogu nadležnog tužilaštva pretresla prostorije poslaničke grupe ovog opozicionog pokreta u Skupštini Kosova.

U saopštenju Samoopredeljenja koje je tada dostavljeno medijima, pored potvrde da je policija izvršila pretres u kancelarijama te partije u Skupštini Kosova, navedeno je da su “počeli pritisci na Aljbina Kurtija i Aljbuljenu Hadžiju u vezi sa njihovim akcijama u Skupštini Kosova”.

“Ovo se dogodilo nakon sastanka koji je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji imao sa ambasadorima zemalja velike petorke. Po svemu sudeći, Veselji koristi sastanak sa ambasadorima da bi legitimisao povećanje represije i nasilje nad opozicijom”, napisano je u saopštenju.

Samoopredeljenje je za pretres optužilo i premijera Kosova Isu Mustafu jer je on, prema njihovim rečima, koristio “policiju, tužilaštvo i sudski sistem u odbrani projekta Zajednice srpskih opština”.

Prištinski mediji, pozivajući se na izjave pravnih eksperata, izveštavali su tih dana da bi Aljbin Kurti zbog upotrebe suzavca na sednici parlamenta mogao da bude osuđen na kaznu od šest meseci do pet godina zatvora.

Uhapšen u Čaglavici, pušten nakon nekoliko sati

Kurti je 12. oktobra 2015. uhapšen u Čaglavici na povratku iz Skoplja, ali je nakon nekoliko sati koje je proveo u policijskoj stanici u Prištini pušten na slobodu. Njegovom oslobađanju su prethodili sukobi pristalica Samoopredeljenja sa policijom u kojima je povređeno troje demonstranata i sedam policajaca. Neredi su se u manjoj meri proširili Prištinom, a bacano je i kamenje na kancelarije Demokratske partije Kosova.

Samo nekoliko dana kasnije, 15. oktobra, sednica kosovskog parlamenta je ponovo prekinuta suzavcem koji je ovoga puta aktivirao poslanik Samoopredeljenja Faton Topali.

Iz njegove partije su tada poručili da je “nemoguće normalno funkcionisanje skupštine sve dok vlada ne povuče potpise sa sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom”.

Ovoga puta su targetirali sporazum kojim su dogovorena pravila za Zajednicu opština sa srpskom većinom (Sporazum iz 2015. u 22 tačke kojima se preciziraju zakonski okvir, ciljevi, organizaciona struktura, odnos sa centralnim vlastima, budžet i podrška ZSO), čime se, kako je navodila tadašnja kosovska opozicija, “stvara srpska paralelna država na Kosovu”, ali i sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, za koji je navođeno da je oduzeo “dobar deo teritorije Kosova”.

Suzavca je u Skupštini Kosova bilo i 23. oktobra. Tada je bačen ispred kancelarije predsednika skupštine Kadrija Veseljija, pre početka sednice u 16.00, saopštili su iz Samoopredeljenja.

To je bila peta blokada Skupštine Kosova od strane ovog pokreta. Od septembra meseca 2015. godine nije održano nijedno zasedanje.

Sednica konačno održana, ali…

Ipak, poslanici pozicije u Skupštini Kosova su usvojili nekoliko zakona u subotu, 24. oktobra, u dva sata posle ponoći. Tako je, ipak, održana sednica koja je trebalo da počne u 16.00 časova dan ranije. Održana je bez predstavnika opozicije, koji su nekoliko puta u toku dana suzavcem prekidali pokušaje zasedanja.

I Policija Kosova je iste večeri koristila suzavac kako bi rasterala demonstranate koji su odgovorili kamenicama. Nezadovoljni su se isped skupštinskog zdanja okupili u znak podrške opoziciji koja je nekoliko puta u toku dana prekidala sednicu Skupštine Kosova.

Predsedništvo Skupštine Kosova je nekoliko dana kasnije bez prisustva poslanika tri opozicione partije odlučilo da naredna plenarna sednica bude održana 2. novembra. Pokret Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Inicijativa za Kosovo Fatmira Ljimaja su nastavile da bojkotuju rad parlamenta.

Jahjaga traži od Ustavnog suda tumačenje Briselskog sporazuma

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je 28. oktobra na konferenciji za novinare održanoj sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom, a koji je boravio u dvodnevnoj poseti Kosovu, saopštila da će od Ustavnog suda zatražiti tumačenje sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, kako bi se ocenila ustavnost tog Briselskog sporazuma.

“Na odvojenim sastancima sa premijerom, zamenikom premijera i liderima opozicije predložila sam da se, u skladu sa mojim ovlašćenjima, obratim Ustavnom sudu kako bi se razmotrila usklađenost principa Zajednice sa Ustavom Republike Kosova. Ovaj predlog je pozdravljen i ja ću se obratiti Ustavnom sudu”, rekla je tom prilikom Jahjaga.

Srpska lista podržala “demokratski razvoj Kosova”

Bez glasova opozicije, Skupština Kosova je 2. novembra 2015. ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), potpisan sa Evropskom unijom 27. oktobra u Strazburu. Sporazum je izglasan u vidu nacrta zakona, a podržalo ga je 86 poslanika. Opozicija je nešto pre glasanja napustila salu, dok su poslanici Srpske liste dali punu podršku SSP-u.

“U isto vreme, SSP znači i dodatnu obavezu za sve kosovske institucije kojima je potrebna reforma. Srpska lista će nastaviti da podržava koalicionu vladu u njenom naporu da kreira zakone koji će još više pomoći ekonomskom i demokratskom razvoju Kosova”, rekao je tom prilikom predsednik parlamentarne grupe Srpske liste Slavko Simić.

Kratkotrajni prekid blokada

Opozicija je prethodno najavila da neće pokušati da spreči održavanje te, kao ni održavanje sledeće sednice kada se poslanicima obraćao evropski komesar za proširenje Johanes Han. Međutim, nakon ovih sednica opozicija je saopštila da planira da nastavi blokadu parlamenta, sve dok se, kako su naveli, ne povuku sporni sporazumi sa Srbijom i Crnom Gorom, o Zajednici opština sa srpskom većinom i o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Sednice Skupštine Kosova na kojima su se poslanicima obraćali austrijski predsednik i evropski komesar, shodno najavama, nisu prekidane ali su “ukrašene” transparentima protiv osnivanja ZSO: “Stop negiranju srpske hegemonije” pred Fišerom, odnosno “Bespravni sporazum ne treba da prođe” i “Da li je etnička segregacija vrednost EU” pred Hanom.

Prekid i pre početka

Međutim, vanredna sednica Skupštine Kosova 17. novembra je prekinuta i pre nego što je počela sa radom jer poslanici opozicije ponovo nisu dopustili njeno održavanje. Poslanik Samoopredeljenja Aljbin Kurti je bacio suzavac u sali.

Usledila je pauza, a sednica je potom nastavljena u drugoj prostoriji unutar skupštinske zgrade, ali policija nije dopustila opoziciji da joj prisustvuje, pa su poslanici vladajuće koalicije usvojili u prvom čitanju budžet Kosova za 2016. godinu.

U međuvremenu, specijalne jedinice policije Kosova su upotrebile suzavac ispred parlamenta nakon što su simpatizeri opozicije počeli da gađaju zgradu Skupštine i pripadnike policije bojom. Demonstranti su uzvikivali “Zajednica neće proći”.

Prema podacima policije, do 19.30 časova, sedam policijskih službenika i dva građanina su povređeni usled nasilja okupljenih, a 22 demonstranta su privedena. Zapaljen je jedan službeni kombi, oštećena su četiri policijska vozila.

Počinju hapšenja

Osnovni sud u Prištini je 18. novembra odredio jednomesečni pritvor šefici poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Doniki Kadaj-Bujupi nakon što je istog jutra uhapšena u svojoj kući. Nalog za hapšenje izdat je prethodne večeri i za Aljbina Kurtija, Aljbuljenu Hadžiu i Fatona Topalija iz Samoopredeljenja. Iz njihove partije je ubrzo saopšteno da su specijalne jedinice Policije Kosova tog jutra opkolile zgrade u kojima žive poslanici Aljbin Kurti i Aljbuljena Hadžiju i da je u njihovim stanovima izvršen pretres.

Istog dana je u dvorištu Ustavnog suda Kosova pronađena i u kontrolisanoj eksploziji uništena ručna granata.

Aljbin Kurti za kojim je policija tragala od jutarnjih sati se pridružio demonstrantima ispred Vlade Kosova koji su protestovali protiv hapšenja koja su počela tog jutra. Ponovo je došlo do sukoba, pa je policija koristila suzavac kako bi rasterala nezadovoljne koji su ih prethodno, kao i zgradu vlade, gađali kamenicama uz povike “Dole Zajednica” i “Ne branite lopove”.


PROČITAJ JOŠ: Tako je govorio Kurti: Hronologija jednog protivljenja


Ambasade zemalja Kvinte u Prištini (Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država) osudile su nastavak upotrebe sile “radi postizanja političkih ciljeva” uz čestitke Policiji Kosova na profesionalizmu i istakle značaj poštovanja zakona “od strane svih građana”.

Lideri tri opozicione partije na Kosovu su dan kasnije saopštili da će se sledeće proteste protiv Vlade i njenih politika u dijalogu sa Srbijom održati 28. novembra kada se, inače, obeležava Dan albanske zastave.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je ocenio da niko ne bi trebao da istorijske datume koristi za političke ciljeve.

“To nije dobar dan za protest, ali to je njihova slabost. Nacionalna zastava je sveta za sve nas, kao što su i 17. februar i naša državna zastava”, kazao je Veselji koji je za 30. novembar najavio novu sednicu parlamenta.

Protest i novo hapšenje Kurtija, ukupno 97 privedenih

Na Dan albanske zastave u centru Prištine su Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo organizovali skup “protiv vlade”. Okupljenima su se obratili lideri tri partije, među njima i Aljbin Kurti, uz navode da neće dopustiti sprovođenje nijednog sporazuma koji šteti Kosovu.

Kurti je tom prilikom kazao da su Albance ponovo ujedinili novembar, Skenderbeg, Ismail Ćemalji i Adem Jašari.

“Voleti nacionalno jedinstvo ne znači mrzeti drugog, ali ne voleti nacionalno jedinstvo znači mrzeti sebe”, kazao je on i dodao da “ujedinjenje Albanaca ne treba postoji samo u Evropskoj uniji”.

Kurti je naveo i da se umesto ujedinjenja dešava podela, zamerajući vlasti što je tu podelu sprovela kroz “Zajednicu” i razgraničenje sa Crnom Gorom.

“Oni koji sutra žele ujedinjenje sa Albanijom, danas vole republiku svim svojim bićem. Srbija i njeni prijatelji su protiv ujedinjenja sa Albanijom”, rekao je Kurti.

Učesnici protesta su nosili transparente sa porukama: “Zajednica ne prolazi”, “Želimo suverenu državu”, “Oslobodite demonstrante, uhapsite lopove”.

Nakon protesta koji je mirno okončan, Kurti se s najbližim saradnicima koji su ga okruživali na Trgu Zahira Pajazitija uputio prema sedištu stranke.

Policija Kosova je ubrzo polomila stakla i upala u sedište Samoopredeljenje u kome se nalazio i Aljbin Kurti.

Međutim, naišli su na otpor aktivista Samoopredeljenja koji su “policiju gađali raznim tvrdim predmetima, uključujući stolice, stolove, metalne predmete i koristili (biber) sprejeve”.

Policija je, pored Kurtija, privela još 97 lica. Medicinsku pomoć usled zadobijenih povreda je zatražilo deset demonstranata, ali i dva policajca.

U sedištu Samoopredeljenja policija je zaplenila gas maske, kesice sa “sumnjivim praškom”, suzavce, toki-vokije, gumene metke, flaše napunjene benzinom, fantomke, posude sa bojama i drugo.

Kurti je uhapšen na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini zbog opstruiranja rada skupštine i aktiviranja suzavca u zgradi skupštine i određen mu je jednomesečni pritvor koji je već izdržavala poslanica Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj-Bujupi. Poslanici Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiju i Faton Topali bili u bekstvu.

Opozicija “suspendovana”, uhapšeni Topali i Hadžiju

Opozicija je 30. novembra ponovo sprečila održavanje sednice Skupštine Kosova u glavnoj sali bacivši suzavac, nakon čega je Kadri Veselji sazvao sastanak skupštinskog predsedništva, a policija uhapsila poslanika Samoopredeljenja Fisnika Ismailjija zbog boca gasa koje je imao kod sebe. Kasnije je uhapšen i Hadži Šalja iz Inicijative za Kosovo.

Zatim je i u skupštinskom holu ispred glavne sale bačen suzavac prilikom pokušaja opozicije da probije kordon obezbeđenja koji ih je sprečio da uđu u glavnu salu, nakon što je skupštinsko predsedništvo donelo odluku o suspenziji opozicije tokom zasedanja.

Skupštinska sednica je potom održana, ali bez prisustva opozicije. Usvojen je niz zakona, među kojima i onaj o ličnim kartama koji predviđa izdavanje na jezicima nevećinskih zajednica na lokalnom nivou.

Fatonu Topaliju, poslaniku Samoopredjeljenja koji je 8. decembra uhapšen u Skupštini Kosova određen je privor od 48 sati.

Istog dana je na putu za Gnjilane uhapšena Aljbuljena Hadžiju, a određen je pritvor od 30 dana.

Još trojici poslanika je određen kućni pritvor. Svi pritvoreni su terećeni za nerede u Skupštini Kosova proteklih meseci tokom kojih je korišćen suzavac.

Mustafa: ZSO i demarkacija nisu pravi razlozi

Kosovska opozicija je nekoliko dana kasnije, 14. decembra ponovo aktivirala suzavac u sali Skupštine Kosova kada je Kadri Veselji zatražio od poslanika opozicije da se izjasne da li žele da prisustvuju plenarnoj sednici. Zasedanje je prekidano suzavcem u još dva navrata, a sednica je ponovo održana u pomoćnim prostorijama. Poslanci su, između ostalog, usvojili budžet. Sednicu su pratili i protesti na ulicama Prištine, a zbog bacanja suzavca privedeno je osam poslanika opozicije.

Premijer Kosova Isa Mustafa je zatražio od opozicije da objasni prave razloge svojih postupaka.

“Za mene pravi razlog nije ni Zajednica ni demarkacija. Nešto je mnogo veće od toga, jer ova dva pitanja mogu da se reše”, kazao je tada Mustafa.

Policija Kosova u večernjim satima istog dana privela petoro poslanika Samoopredeljenja na razgovor: Gljauka Konjufcu, Besu Bafrija, Aidu Durguti, kao i Fisnika Ismajljia i Fatona Topalija. Poslednjoj dvojici je prethodno bila izrečena mera kućnog pritvora koju oni nisu ispoštovali.

Na ulicama Prištine došlo je do eskalacije kada su pristalice opozicije bojom i kamenicama napali zgradu Skupštine i kontejnerima za smeće blokirali jednu od glavnih ulica u centru grada, a situacija se nakon izvesnog vremena smirila.

Kurti u kućnom pritvoru, podignuta optužnica

Vrhovni sud Kosova je 22. decembra odlučio je da meru pritvora za poslanike Samoopredjeljenja Aljbina Kurtija i Aljbuljenu Hadžiju, koji su se teretili da su bacili suzavac u sali Skupštine Kosova, zameni kućnim pritvorom.

Prethodno je Osnovno tužilaštvo u Prištini podiglo optužnicu protiv četiri poslanika Skupštine Kosova koji su blokirali rad parlamenta aktiviranjem suzavca.

Optužnica je podignuta protiv Aljbina Kurtija, Aljbuljene Hadžiju i Fatona Topalija iz Samoopredjeljenja, kao i Donike Kadaj-Bujupi iz Alijanse za budućnost Kosova.

Svako od njih je posebno optužen za “upotrebu oružja ili opasnih materija i ometanja službenika na dužnosti”. Svi oni su na sednicama Skupštine Kosova u pokušajima da blokiraju rad parlamenta više puta aktivirali suzavac, tražeći da se povuku potpisi premijera Ise Mustafe sa sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Sud odlučio: “Sporazum o ZSO nije u potpunosti usaglašen sa Ustavom”

Ustavni Sud Kosova je 23. decembra odlučio da sporazum od 25. avgusta 2015, o Opštim principima/glavnim elementima Zajednice opština sa srpkom većinom nije u potpunosti usaglašen sa Ustavom Kosova, te da bi ti delovi trebali da se usklade zakonskim aktom Vlade Kosova i statutom Zajednice.

Utvrđeno je i da Zajednica treba da bude uspostavljena kao što je predviđeno prvim Briselskim sporazumom iz aprila 2013.

Vlada Kosova je garantovala da će “u predstojećem periodu” postupiti u skladu sa presudom Ustavnog suda o ustavnosti formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, a ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Kancelarija EU na Kosovu su pozvale na poštovanje odluke suda.

“Napominjemo da sud izričito smatra da Zajednica opština sa srpskom većinom treba da se uspostavi kao što je predviđeno Briselskim sporazumom, a sud nudi i smernice da se to uradi u okviru Ustava i zakona Kosova”, navedeno je u saopštenju Američke ambasade.