Vučić: Iz EU očekuju da nešto uradimo do 24. marta, naredni sastanak 18.

(Foto: Zvanični Fejsbuk nalog Aleksandra Vučića)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, nakon sastanka u Briselu, da ništa nije potpisano. On je rekao da najpre mora da se formira Zajednica srpskih opština, te da čeka da vidi “implementacioni plan”.

“Nadam se da je moguće da postignemo nekakve kompromise, ali se plašim da možemo da ostanemo zaglavljeni u nečemu što je odavno potpisano i što je odavno trebalo da bude ispunjeno. U svakom slučaju, od svih onih velikih priča u javnosti – ništa posebno…. Važno je da smo razgovarali, dobro je da smo razgovarali. Verujem da ćemo moći da prevazićemo unilateralne poteze koji bi ugrožavali bezbednost ljudi na terenu. Nadam se da ćemo moći da radimo na implementaciji prethodno postignutih dogovora.

Vučić je rekao da je Kurti doša sa “idejom da se potpisuje nešto”.

“O tome nismo razgovarali i tako nešto nije prihvatano. Ja čekam da vidim implementacioni plan koji se tiče prethodnih obaveza. Što se tiče mape puta, na njoj mora da se radi. Na početku te mape puta mora da bude nešto što neko ne želi da ispuni, a to je ZSO. Dogovoreno je da nastavimo da razgovaramo”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da je prva stvar ZSO, te da tek posle dogovora o ZSO može da se nastave dalji razgovori.

„Kako god okrenete, ZSO je na prvom mestu. Pošto sam video da se vodi kampanja protiv ZSO, o tome ću posebno da govorim sutra, upoznaću ljude šta je već potpisano 2013. i 2015 godine. Ako to neko ne razume, ne razume realnost. Ako bi nekome premudrom i prepametnom palo na pamet da ukine platni promet između Beograda i Prištine, moje pitanje je kako ćemo da isplatimo plate lekarima, profesorima, učiteljima, nastavnicima“, pitao je on.

Vučić je rekao da je pažljivo slušao Kurtija, zašto je njemu, kako kaže, neprihvatljiva ZSO.

„Međutim, to su obaveze i one moraju da budu ispunjene. Verujem da će biti ispunjene u narednom periodu. Ne zaboravite da je Evropski savet 23. i 24. marta. On žele da imaju izveštaj do tad – jesmo li bilo šta postigli i onda će se u skladu sa tim odnositi prema našim evropskim integracijama“, rekao je on.

Vučić je rekao da mora se sedi i radi na mapi puta.

„Kako smo krenuli da radimo, tog sekunda smo stali. Nema mape puta. Polako ljudi. Neko je mislio šta? Da će za jedan dan da ide potpis? Ozbiljan je, dug, težak i naporan proces. Nije to tako. Zato ću otkazati deo svojih putovanja i obaveza, da bih mogao da razgovaram sa Lajčakom i da se spremim za 18. mart kako Srbija ne bi bila prokazana 23. i 24. marta“, naveo je on.