Petković: Presuda Todosijeviću doneta u suprotnosti sa Briselskim sporazumom

Petar Petković (Foto: Kancelarija za KiM)
Petar Petković (Foto: Kancelarija za KiM)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na potvrđivanje prvostepene presude Apelacionog suda u Prištini bivšem predsedniku opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću kojom je osuđen na godinu dana zatvora, zbog izazivanja nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje i netrpeljivosti, navodeći da je ova presuda “direktni je pokazatelj autokratskog, nedemokratskog i antisrpskog lica aktuelne vlasti u Prištini”.

“I ova presuda Apelacionog suda, u ponovljenom suđenju, doneta je u suprotnosti sa Briselskim sporazumom koji predviđa da sastav veća sudija za predmete koji dolaze iz srpskih sredina mora biti većinski srpski”, napominje Petković.

Dodaje da je Todosijević osuđen jer je “srpski domaćin, srpskog roda, imena i prezimena, koji uprkos torturi kroz koju on i njegova porodica prolaze, ne želi da napusti svoje ognjište”.

“Činjenica da o presudi nisu još zvanično obavešteni ni Todosijević, ni njegov branilac, ali jesu mediji u Prištini, pokazuje da je čitav proces farsa sračunata da se Srbima sudi bez prava i pravde s ciljem njihove stigmatizacije u javnosti”.

Istiće da će advokat koga je angažovala Кancelarija za Кosovo i Metohiju nastaviti “borbu za pravdu Ivanu Todosijeviću” i iskoristiti mogućnost vanrednog pravnog leka i zaštitu zakonitosti.

“Takođe, Кancelarija za Кosovo i Metohiju zvanično je o ovom nečuvenom potezu Prištine obavestila Brisel i Miroslava Lajčaka, zahtevajući puno poštovanje tačke 10. Briselskog sporazuma koja se odnosi na način suđenja u predmetima koji dolaze iz srpskih sredina, kao i da se u slučaju Todosijevića zaštiti sloboda izgovorene reči i mišljenja, koje su vodeće civilizacijske i evropske tekovine svuda u svetu, ali samo ne na Кosovu i Metohiji”, zaključuje direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u saopštenju dostavljenom medijima.