Pokret za odbranu KiM: Vučić počinio državni udar prihvativši francusko-nemački plan

Foto: Radio Kontakt Plus

Iz Pokreta za odbranu Kosova i Metohije poručili su da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić počinio državni udar prihvativši francusko-nemački plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

U Pokretu za odbranu KiM tvrde da je “Vučić uzurpirao ingerencije koje mu ne pripadaju, verbalno prihvatio francusko-nemački plan i njegovu implementaciju, pristao da ne ometamo učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije, čime bi ono postalo država”.

Naveli su da je “Vučić počinio atak na ustavno-pravni poredak i teritorijalnu celovitost države Srbije”, te da je “ugrozio bezbednost i živote Srba koji žive na KiM”.

„Najavom prihvatanja francusko-nemačkog plana, predsednik Srbije je najavio našu deportaciju iz Srbije u državu Kosovo i to bez našeg izjašnjavanja i pristanka. Na Kosovu i nakon 24 godine nijedan Albanac ni za jedno ubistvo Srbina odgovarao nije… Dogovori se ovde ne poštuju, a Srbi i dan danas nekažnjeno napadaju, ranjavaju, imovina im se pali, otima… Sve to se radi u prisustvu celokupne međunarodne javnosti“, naglasili su.

Istakli su da je “lako predvideti šta će se tek desiti ako bi Kosovo zaista postalo država”.

„Tada bi nas za sva postradanja naša, srpska i međunarodna javnost perući ruke – upućivali na institucionalno rešavanje problema unutar svoje tada već priznate države Kosovo“, kazali su.

Poručili su da predsednik Srbije Aleksandar Vučić “mora odmah podneti ostavku zbog izazivanja i širenja panike među građane, ugrožavanja života Srba na KiM, same najave da namerava da prekrši Ustav i ugrozi teritorijalnu celovitost države”.

Naglasili su da će “Vučić ostati bez mogućnosti da bude kandidat na bilo kojim izborima i moraće da odgovara ukoliko počini veleizdaju i potpiše francusko-nemački plan”.